"קומפוט". רק הצליל של המילה מעורר סוג של אסוציאציה יידישאית-גלותית שנוטלת בל קמצוץ של סקס-אפיל מהעניין. גם השם העברי, "לפתן", לא עושה חסד עם הדבר עצמו, שכן איך שלא תסתכלו על זה מדובר בפשטות במרק פירות מתוק כזה או אחר, כל עדה וכל עם וגרסתו לעניין. וזה בעצם די פשוט ומתבקש: כי מה רע בלבשל פירות, טריים או יבשים, בנוזל? זה יכול להיות מים, יין או מיץ פרי כלשהו, ואת הנוזל והפירות המתבשלים בו אפשר לתבל כהנה וכהנה בווניל, במיץ ובקליפת לימון, בקינמון. אם תרצו אפשר להוסיף גם הל, עלי דפנה או ג'ינג'ר ונענע, כך שבקלות אפשר גם להוסיף לכאן את התואר "ארומטי". בעצם אנחנו ממש לא חייבים להיצמד לאבטיפוס של הקומפוט שהיה נפוץ למדי בשנות השישים, אז בישלו פירות, יבשים בעיקר, במים וסוכר. מרגע שאנחנו מבינים שבעצם מדובר ב"מרק פירות" הרי שההגדרה נפתחת לגמרי ופורשת בפנינו מנעד רחב, כמעט אין סופי של אפשרויות נהדרות בנושא.
קשה גם שלא להבחין שזה ממש הקינוח המתבקש בימי הקיץ והוא מתאים לעניין כמו כפפה ליד. הוא קל, הוא מרענן והוא בעיקר קר מאוד. היופי הוא שאותו מרק פירות יכול להיות מוגש גם בחורף רק בגרסתו החמה.
כמה כללים בסיסיים לגבי מרקי פירות באשר הם:
מאחר והפירות מתרככים בזמן הבישול, קנו למרק פירות מוצקים לגמרי, כדי שבזמן הבישול לא יתרככו מדי ובוודאי שלא יתפוררו (חלילה!).
ברגע שהנוזל עם הפירות מגיע לידי רתיחה מנמיכים את הלהבה לחום נמוך, כזה שיגרום למרק להתבשל ממש בבעבוע עדין וקל. ככה טעמם של הפירות ניגר אל הנוזל והם שומרים על צורתם ועל מרקם נעים.
אחרי הבישול הניחו למרק להתקרר לאיטו מחוץ למקרר. רק אז, כשהוא התקרר לגמרי, מכסים בניילון נצמד, למניעת הצטברות ריחות מיותרים במרק, ומאפסנים אותו במקרר.
כמה קוביות קרח במרק לפני ההגשה יתנו לו אקסטרה קור מבורך במימי הקיץ
כדור סורבה-פרי (רצוי תואם לפרי המרק) על המרק הקר יהיה תוספת מלבבת מאד.
מרק פירות קיץ (בצילום הראשי)
מצרכים
1 בקבוק יין רוזה מבעבע
2 כוסות מים
"סרט" קליפה מלימון אחד
מקל וניל חצוי לאורכו
2 עלי דפנה
10 פרוסות דקות של ג'ינג'ר קלוף
1 מקל קינמון
חצי כוס דבש (או יותר אם אתם אוהבים מתוק יותר)
6 משמשים חצויים
2 אפרסקים חתוכים לשישה פלחים לאורכם
3 אגסים חתוכים לשישה פלחים לאורכם
4 שזיפים חתוכים לשישה פלחים לאורכם
חופן דובדבנים מגולענים
איך מכינים
- שמים את כל המצרכים למעט הפירות בסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים חמש דקות.
- מוסיפים את האגסים והאפרסקים ומבשלים כחמש דקות.
- מוסיפים את המשמשים והשזיפים ומבשלים יחד עוד חמש דקות.
- מוסיפים את הדובדבנים ומבשלים יחד עוד כחמש דקות. שימו לב: הפירות צריכים להיות רכים דיים אך עדיין מוצקים. תבדקו מה מצבם בעזרת דקירה קטנה עם קצה סכין. תזכרו שגם אחרי שמכבים את האש הפירות עדיין ממשיכים להתבשל לאיטם מחום המרק.
מרק אגסים ודובדבנים מיובשים
מצרכים
6 אגסים יפים ומוצקים, קלופים
100 גרם דובדבנים מיובשים
1 בקבוק יין מבעבע מתקתק מעט
2 כוסות מים
חצי כוס דבש
2 מקלות וניל חצויים לאורכם
רבע כוס מיץ לימון
"סרט" קליפה מלימון אחד.
איך מכינים
- שמים בסיר את כל החומרים למעט הפירות ומביאים לרתיחה.
- חותכים את האגסים לאורכם לארבעה חלקים.
- מכניסים את האגסים והשזיפים אל הסיר הרותח, מערבבים, מנמיכים את האש ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה.
- מכבים את האש ומניחים למרק להתקרר.
- מכסים בניילון הצמד ומאכסנים במקרר.
מרק פירות של תאנים ביין אדום
מצרכים
18 תאנים יפות ומוצקות
1 בקבוק יין אדום יבש
2 כוסות מים
חצי כוס דבש
3 כפות סוכר חום
2 מקלות וניל חצויים לאורכם
2 מקלות קינמון
2 עלי דפנה
5 תרמילי הל
איך מכינים
- שמים את כל החומרים למעט התאנים בסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים יחד רבע שעה.
- מכניסים פנימה לסיר את התאנים השלמות, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כעשר דקות.
- מכבים את האש ומניחים למרק להתקרר.
- מכסים בניילון הצמד ומאכסנים במקרר.