אורז מתובל עם עדשים שחורות

אמי המנוחה לא הכירה במושג הצמחונות, שהיה זר לה לחלוטין. באוזבקיסטן שיפודי בשר ושומן כבש נכנסים בקלות לקטגוריית " ארוחת בוקר". ארוחה "בלי בשר" הייתה מבחינתה של אימי דבר שלא יעלה על הדעת.

אבל מידי פעם היא הכינה, בכל זאת, מנות צמחוניות מבלי לקרוא להן ככה, בעיקר בימי שישי בצהריים. בימי שישי המטבח היה הומה מהרגיל, וההכנות הרבות לארוחת השבת לא אפשרו גם הכנת ארוחת צהרים ארוכה ובשרית כמו בשאר ימי השבוע. או אז הייתה מכינה אימי מנה קלה, מהירה ונטולת בשר. מרק עדשים כתומות היה בביתנו כוכב הקטגוריה הזו.

זה היה מרק עדשים כתומות, שבושלו עם אורז עד שהתפרקו לגמרי למרק סמיך. על קערת המרק היא הייתה מניחה מלוא הכף יוגורט ועליו – שימו לב – הייתה יוצקת מעט שמן חם יחד עם שום קצוץ וזהוב שטוגן בשמן הנ"ל.

העדשים חזרו בגדול לחיינו כשנעשתה רחל בתי צמחונית. "איפה החלבון במנה?", הייתה נוזפת בי משהגשתי לשלחן האוכל מנת ירקות מפוארת, על תקן מנה צמחונית. דרישה זו הכניסה, ובגדול, את הקטניות לתפריט המשפחתי שלנו.

לעדשים יש ערכים תזונתיים גבוהים, אבל מסתבר שעדשים עם אורז יוצרים ביחד פצצת חלבון נהדרת, מה שהופך את הקומבינציה הזו לפופולארית מאד (עיין ערך מג'דרה, למשל),

בארץ קיימים כמה סוגי עדשים: כתומות, ירוקות, חומות ושחורות. אני מאוד אוהב את אלה החומות וגם את אלה השחורות. הכתומות מאוד מתאימות למרק כי הן נוטות להתפרק כמו מעצמן בזמן הבישול.

קצת מידע לפני שמתחילים

זמן הבישול של עדשים קצר בהרבה משל שאר הקטניות , 30-45 דקות הן בדרך כלל הזמן לבישול עדשים, אם רוצים שעדיין יהיה להן מרקם מוצק ומנשך ראוי, ולא דייסה של ממש. אבל היתרון הגדול והאמיתי מכולם הוא פשוט שהעדשים, שהן טעימות שלעצמן, סופחות וסופגות טעמים בקלות רבה, והן בלי שום בעיה מקבלות את טעמי התבשיל בו התבשלו. התוצאה מלבבת ממש וטעימה במיוחד ובעיקר מזמנת מינים רבים ושונים של תבשילים ומנות נהדרות.

המלצה: כדאי להשרות עדשים מכל סוג לשעה במים עם מלח. הן נעשות טעימות בהרבה. (כפית גדושה מלח ושתי כוסות מי השריה).

 

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

 

הנה כמה מתכונים:

אורז עם עדשים שחורות (בצילום)

מצרכים

5 כפות שמן זית

3 שיני שום קצוצות

בצל סגול קטן קצוץ דק

ג'ינג'ר קצוץ דק – כף אחת

גרגירי כמון שלמים – כף אחת

גרגירי כוסברה כתושים – כף אחת

עלי טימין – כף אחת

כוס וחצי עדשים שחורות מושרות במי מלח שעה

כוס וחצי אורז יסמין מושרה במים שעה

קליפה מגורדת מלימון אחד

מלח, פלפל גרוס

 

מעל האורז

כוס כוסברה קצוצה

3 בצלים ירוקים קצוצים

מעט שבבי בצל מטוגנים פריכים

צ'ילי אדום פרוס דק

 

איך מכינים

  1. שמים את השמן בסיר. כשהוא חם, מכניסים פנימה את הבצל, השום, הג'ינג'ר, הכמון, גרגירי הכוסברה והטימין. מטגנים תוך עירבוב כשתי דקות.
  2. מוסיפים את האורז והעדשים המסוננים, מלח, פלפל וקליפת לימון. מערבבים כדקה.
  3. מוסיפים מים שיכסו את פני האורז-עדשים ומביאים לרתיחה תוך עירבוב.
  4. משהגיעו המים לרתיחה של ממש, מכסים את הסיר ומעבירים ללהבה הכי נמוכה בכיריים. מבשלים עוד 18 דקות. משאירים את הסיר סגור למשך עשר דקות.
  5. מפזרים מעל את הבצל הירוק, הכוסברה, פלפל הצ'ילי ושבבי הבצל המטוגנים.

 

סלט עדשים שחורות עם גבינת פטה

מצרכים

2 כוסות עדשים שחורות מושרות במי מלח שעה, מסוננות

2 שיני שום כתושות

פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק

חצי בצל סגול קצוץ דק

3 בצלים ירוקים קצוצים דק

חצי כוס פטרוזיליה קצוצה דק

2 כפות נענע קצוצה דק

כ-15 עגבניות שרי צבעוניות חתוכות לאורכן

מלח, פלפל גרוס

שליש כוס שמן זית

רבע כוס מיץ לימון סחוט טרי

150 גרם גבינת פטה

 

איך מכינים

  1. מסננים את העדשים המושרות ומבשלים במים כחצי שעה, עד שהן רכות אך מוצקות. מסננים ומניחים להן להתקרר.
  2. מוסיפים לקערת העדשים את כל החומרים למעט הבצל הירוק, הכוסברה, הנענע והגבינה. מערבבים ומניחים לסלט עד ההגשה.
  3. לפני ההגשה מערבבים אל הסלט את הירוקים ומפזרים מעל את הגבינה המפוררת.

 

מרק עדשים כתומות עם יוגורט ושמן זית

מצרכים

4 כפות שמן זית

1 בצל קטן קצוץ דק

2 כוסות עדשים כתומות מושרות במי מלח שעה

2\1 כוס אורז שטוף מסונן

מלח, פלפל שחור טחון טרי

4 כוסות מים

שליש כוס שמן זית

3 עלי מרווה

חצי פלפל ירוק חריף, קצוץ דק

3 שיני שום קצוצות

 

איך מכינים

  1. שמים 4 כפות שמן זית בסיר וכשהוא חם מאדים בו את הבצל עד שהוא רך ושקוף, כחמש דקות.
  2. מוסיפים את העדשים והאורז ומערבבים דקה. מוסיפים את המים, המלח והפלפל ומבשלים כ-40 דקות עד שמתקבל מרק סמיך למדי. בודקים ומתקנים תיבול.
  3. שמים את רבע כוס שמן הזית במחבת וכשהוא חם מטגנים בו את המרווה והשום עד שהשום מתחיל רק להזהיב.
  4. מחלקים את המרק לקעריות. יוצקים לכל קערת מרק 3 כפות יוגורט קר ועליו זולפים בנדיבות מהשמן-שום-מרווה החם, ואוכלים.

 

תבשיל עדשים וירקות

מצרכים

5 כפות שמן זית

3 שיני שום קצוצות

1 בצל סגול קצוץ

כף גרגירי כמון שלמים

6 עלי מרווה

פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות

פלפל צהוב חתוך לקוביות קטנות

חצי פלפל ירוק חריף קצוץ דק

2 גזרים קלופים חתוכים לקוביות

4 עגבניות בשלות מרוסקות בפומפייה דקה

3 תפוחי אדמה קלופים חתוכים לקוביות של כ-2 ס"מ

כף פפריקה מתוקה

כפית כורכום

כוס וחצי עדשים חומות מושרות במי מלח לשעה

2 עלי דפנה

כוס פטרוזיליה קצוצה

יוגורט צאן

 

איך מכינים

  1. שמים את השמן בסיר. כשהוא חם מכניסים אליו שום, בצל, גרגירי כמון ועלי מרווה ומטגנים כשתי דקות.
  2. מכניסים את הפלפלים, הגזרים, המלח והפלפל ומטגנים יחד שתי דקות.
  3. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, המלח, הפלפל, הפפריקה והכורכום ומבשלים יחד עד שרוטב העגבניות מסמיך.
  4. מוסיפים את תפוחי האדמה והעדשים, מערבבים ומוסיפים מים כדי כיסוי. ממליחים ומפלפלים. מביאים לרתיחה, מכיסים ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה.
  5. מערבבים פנימה את הפטרוזיליה ומגישים עם 2 כפות יוגורט צאן מעל.

שוקי עוף עם עדשים חומות

מצרכים

6 שוקי עוף

מלח, פלפל גרוס

3 שיני שום קצוצות

1 בצל קצוץ גס

1 גזר קלוף קצוץ

2 מקלות סלרי פרוסים

כוס וחצי עדשים חומות מושרות במי מלח שעה

1 פחית עגבניות מרוסקות

כף רכז עגבניות

כף אורגנו יבש

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

  1. מליחים ומפלפלים את השוקיים.
  2. מחממים את השמן במחבת גדולה ורחבה וכשהוא חם מטגנים בו את השוקיים סביב סביב עד שהן ממש שחומות. מוצאים מהמחבת.
  3. מוסיפים למחבת את השום, הבצל, הגזר והסלרי, מלח ופלפל ומטגנים יחד כשלוש דקות.
  4. אז מוסיפים את העדשים ומערבבים. מוסיפים את פחית ורכז העגבניות, אורגנו, מלח ופלפל, מוסיפים 4\3 כוס מים ומערבבים.
  5. מחזירים את השוקיים למחבת, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ-40 דקות.

 

ואם בקטניות עסקינן, נסו גם את התבשיל האיטלקי הנהדר הזה:

"פארו": תבשיל חורף איטלקי עם גריסי פנינה

הצטרפו לשיחה

  1. מאירה אונא says:

    אז בכל זאת עושים את זה? עשיתי לפי ההנחיות בדיוק ויצא לי אורז דייסתי ועדשים קשים. האמנם מספיק לבשל עדשים 18 דקות???? או לבדל אורז 35 דקות אולי לא שמים אותם יחד אז איך כן? מ פספסתי? וחבל כי ברור לי שהיה יוצא טעים מאוד
    תודה
    מאירה

    1. אהרוני Author says:

      העדשים אמורות להיות קשות אך מבושלות. אם אכן השרית אותן במים במשך שעה הן אמורות להיות מוצקות אך לא מדי.

  2. אה
    אהרוני-מהמם-בכללי..תודה רבה רבה על כל המתכונים ?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close