בצק שמן

לבצק הזה אין שם רשמי, ולפיכך שמו העממי אצלנו הוא "בצק שמן" (ולא בכדי, כפי שתכף תבינו). אמנם אין לו שם רשמי, אבל יש לו לעומת זאת המון גרסאות שמתפרשות על פני מטבחי הגלובוס השונים, ממטבחי הים התיכון, מטבחי מרכז אסיה ומטבחי המזרח הרחוק. המשותף לכולן היא העובדה שהתהליך כולו נעשה בעזרת זוג ידיים בלבד ובלי אף מכשיר עזר. לא מיקסר, לא מעבד מזון, לא סכין ולא מערוך. רק זוג ידיים וחיבה מסוימת למלאכת יד. גם להכנה הסופית, של מה שלא מכינים ממנו, כל שדרוש הוא מחבת, מעט שמן – ואנחנו מסודרים.

השיטה היא פשוטה, והאמת די מענגת: מכינים בצק פשוט מאוד ונותנים לו לנוח כחצי שעה-שעה. אז צרים ממנו כדורים בגודל של ביצה פחות או יותר, משטחים אותם מעט לדיסקיות שטוחות ומשרים אותם למספר שעות בתוך כלי עם שמן למספר שעות.

בזמן הזה הבצק נעשה חלק, מבריק ומאוד מאוד גמיש ואלסטי. עכשיו מתחיל הכיף: על משטח משומן מעט (תבנית התנור או משטח השיש במטבח) מניחים עיגול בצק משומן. עם כפות הידיים, משומנות מעט אף הן פשוט "פותחים" את הבצק. כלומר, מותחים אותו עם כפות הידיים בתנועות מתיחה עדינות, שכל שטח כף היד מונח על הבצק. ככה פותחים ומותחים ולכל הכיוונים ליצירת עיגול גדול ודק מאד, כמעט שקוף. זה קורה מהר ודי בקלות (לפעמים זה נקרע מעט פה ושם, אבל זה ממש לא נורא, הקרעים הקטנים יעלמו בהמשך).

עכשיו כל שנותר להניח על העיגול מילוי כלשהו (בהמשך), לקפל, להניח על מחבת חמה עם מעט שמן ותוך כמה דקות יש לכם מאכל בצקי עדין וטעים.

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

 

בצק שמן: מתכון בסיסי

מצרכים

500 גרם קמח

300 מ"ל מים

כף חומץ

כף שמן זית

2 כפיות מלח

 

איך מכינים

שמים את כל החומרים בקערה, מערבבים ולשים עד שמתקבל בצק חלק לגמרי. צרים ממנו כדור, עוטפים בניילון ומניחים לו לעמוד שעה לפחות.

צובטים מהבצק כדורים בגודל של ביצה בערך ומגלגלים יפה בין כפות הידיים לכדור. משטחים את הכדור לדיסקית. שמים את דיסקיות הבצק בכלי עם שמן:

בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג

מכסים ומניחים לשעה לפחות.

מוציאים דיסקית בצק מהכלי. מניחים אותה על משטח משומן דק ועם כפות הידיים משטחים לעיגול בצק דק:

בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג

מניחים בחלק התחתון של העיגול תלולית של מילוי:

בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג

מקפלים את הבצק על המילוי משני הצדדים:

בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג

ומקפלים לפנים כמו מעטפה:

בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג
בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג

ככה עושים עם כל עיגולי הבצק.

שמים במחבת שמן בגובה של כחצי ס"מ. כשהוא חם, מניחים את מעטפות הבצק ומטגנים כמה דקות מכל צד עד שהבצק שחום עד כלות ופריך.

בצק שמן
בצק שמן
צילום: שי נייבורג

 

מילוי ירוק עם גבינה (בצילום)

מצרכים

3 כפות שמן זית

צרור כוסברה קצוצה

חצי בצל סגול קצוץ דק מאוד

3 שיני שום קצוצות

4 בצלים ירוקים קצוצים

12 זיתים ירוקים קצוצים דק

פלפל ירוק חריף קצוץ

כוס גבינת קשקבל מגורדת או גבינת פטה מפוררת

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

מערבבים את כל החומרים למעט הגבינה. מניחים מהמילוי על עיגול הבצק, מפזרים מעל את הגבינה ומקפלים על פי ההוראות למעלה.

 

מילוי פטריות

מצרכים

3 כפות שמן זית

בצל קצוץ דק

3 שיני שום קצוצות דק

1 סלסלת פטריות שמפיניון טריות ומוצקות

כף עלי טימין

מלח, פלפל גרוס

חצי מיכל שמנת מתוקה (125 מ"ל)

חצי כוס גבינת פרמזן מגורדת

4 כפות עירית קצוצה

 

איך מכינים

  1. חותכים את הפטריות לחצי לאורכן ופורסים כל מחצית לפרוסות לא דקות מידי.
  2. שמים את השמן במבחת. כשהוא חם, מכניסים את הבצל ומטגנים כשתיים-שלוש דקות.
  3. מוסיפים את השום, הפטריות, הטימין, המלח והפלפל ומטגנים תוך עירבוב כשתי דקות. מוסיפים את השמנת ומערבבים עוד שתי דקות עד שכל העסק מסמיך יפה. מכבים את האש, מעבירים לקערה ומערבבים פנימה את גבינת הפרמזן. מקררים לגמרי. רק אז מוסיפים את העירית הקצוצה.
  4. ממלאים ומטגנים כמו בהוראות למעלה.

 

מילוי פרגיות אסייתי

מצרכים

4 כפות שמן

בצל סגול קטן קצוץ דק

3 שיני שום קצוצות דק

כף ג'ינג'ר קצוץ דק

צ'ילי אדום קצוץ

350 גרם פרגיות עוף טחונות

מלח, פלפל גרוס

2 כפות רוטב סויה

3 כפות מיץ לימון

2 כפיות סוכר

חצי כוס כוסברה קצוצה

2 כפות נענע קצוצה

 

איך מכינים

  1. שמים את השמן במחבת. כשהוא חם, מטגנים את הבצל, השום, הג'ינג'ר והצ'ילי כשתי דקות.
  2. מוסיפים את הפרגיות, המלח והפלפל ומטגנים תוך עירבוב עד שהפרגיות עשויות.
  3. מוסיפים את הסויה, הסוכר והלימון ומבשלים יחד תוך עירוב כשתי דקות. מכבים את האש ומקררים לגמרי. רק אז מוסיפים כוסברה ונענע.
  4. ממלאים ומטגנים כמו בהוראות למעלה.

 

מילוי גבינה ואוכמניות

מצרכים

500 גרם גבינת ריקוטה טרייה

קופסת אוכמניות

2 כפות אבקת סוכר

כפית תמצית וניל

 

איך מכינים

מערבבים את הגבינה, הסוכר והוניל לתערובת אחידה. מערבבים פנימה את האוכמניות.

ממלאים ומטגנים כמו בהוראות למעלה.

לפני ההגשה מפזרים מעל מעט אבקת סוכר.

 

ואם בבצקים ללא לישה עסקינן:

לחם סיר ללא לישה

הצטרפו לשיחה

  1. ורד ונונו says:

    תודה אהרוני, לא בטוח שהבנתי. מרכיבי הלחם בסיר זהים למרכיבי הבצק הממולא ומטוגן?
    ורד

    1. אהרוני Author says:

      היי ורד, המתכון כאן הוא של בצק שמן. בסופו, הוספתי מתכון אחר מהאתר של לחם סיר ללא לישה, למי שמתעניין בבצקים ללא לישה. אין קשר בין המתכונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close