תאנים (שישה רעיונות)

לא רחוק מבית ילדותי בעיר התחתית בחיפה פעל השוק הטורקי, רחוב ראשי ארוך שממנו הסתעפו רחובות קטנים, מלאים בחנויות ובדוכנים של מזון על גווניו. זה היה אחד השווקים המיוחדים של חיפה; סיור בו עם חברים מהשכונה, או להבדיל עם אמא, זימן תמיד מלאי חוויות מסוגים שונים. נשים ערביות מהכפרים הסמוכים לחיפה היו מגיעות אל השוק בלבוש מסורתי. הן היו צועדות ברחובות העמוסים בשמלותיהן הרקומות, על ראשיהן מגשי מתכת עצומים עמוסים בתאנים, ענבים, או ענפי שיח חומוס ירוקים. הן היו מהדסות לאיטן בגו זקוף עם הסחורה הטרייה, לראשיהן מטפחת שגולגלה לכדי "פיתה" עבה שחצצה בינן לבין המגש. את צרורות שיח החומוס שקנינו מהן בפרוטות היינו מניחים על מדורה בוערת וקולים במשך מספר דקות. הגרגרים הירוקים היו מקבלים טעמים קלים, נפלאים, של חריכה ועישון.

בסוף עונת התאנים הייתה אימי קונה מהן, לא לפני שהתמקחה ארוכות בדבר מחירן של אלה, כמות גדולה ש תאנים והייתה מכינה מהן תאנים שלמות מסוכרות טבולות בסירופ סמיך בצבע ענברי שקוף.

"ככה היינו עושים בסמרקנד" הייתה אומרת, "שיהיו לנו תאנים גם בחורף" הסבירה.

גם אני עושה כמוה מידי שנה בעיקר כי תאנים הם מהפירות האהובים שלי ביותר ובכל שנה, בשיא עונתן, אני מביא כאן שלל מתכונים עם התאנים המסוכרות.

אלא שהשנה החלטתי להסתער על התאנים דווקא לקראת סוף עונתן, שזה ממש עוד מעט, ולהביא כאן את המתכון לתאנים מסוכרות עם קצת שיפוצים, שכלולים וגרסאות קטנות שקצת מרחיבות את הטווח. לאלה יצטרפו גם רעיונות ומתכונים שבהם אפשר לשלב את הפלא הקטן הזה, התאנים המסוכרות.

 

תאנים מסוכרות

צלם: שי נייבורג

מצרכים

קילו תאנים יפות, לא רכות מידי

קילו סוכר

2\1 2 כוסות מים

מיץ מלימון אחד

"סרט" קליפה מלימון אחד

אפשר להוסיף (את כולם ביחד, כל אחד לחוד, או חלק מהם):

10 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי קלוף, וחתוך לגפרורים (ואז התאנים מקבלות טעם "חריף-ג'ינג'רי")

מקל וניל חצוי לאורכו

3 עלי דפנה

כפית תרמילי הל כתושים מעט

3 כוכבי אניס

 

איך מכינים

  1. דוקרים כל תאנה בקיסם פעמיים.
  2. שמים את כל החומרים למעט התאנים בסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים יחד חמש דקות.
  3. מכניסים את התאנים לסיר, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים אותן על להבה בינונית, ברתיחה עדינה ולא פראית כ-45-50 דקות, עד שהסירופ סמיך כמו דבש ניגר והתאנים נעשות קצת שקופות.
  4. מכבים את האש ומניחים לתאנים להתקרר לגמרי.
  5. מעבירים לצנצנת אטומה. כדאי לשמור במקרר.
  6. אפשר להגיש ליד עוגה (הן נהדרות ליד עוגת גבינה באשר היא) או עם גלידה.

 

עוגת תאנים מסוכרות

מצרכים

לעוגה:

כוס וחצי קמח

כוס וחצי שקדים טחונים

שקית אבקת אפיה

חצי כפית מלח

חצי כוס סירופ תאנים

4\3 כוס סוכר

3 ביצים

מיץ וקליפה מגורדת מלימון אחד

100 גרם חמאה מומסת

 

עוד צריך :

12 תאנים מסוכרות

חצי כוס סירופ תאנים

80 גרם חמאה מומסת

 

איך מכינים

  1. מערבבים את הקמח, השקדים ואבקת האפיה. מוסיפים את כל שאר החומרים ומערבלים לתערובת אחידה.
  2. שמים בתבנית עגולה (לא קפיצית) 24 ס"מ את סירופ התאנים והחמאה המומסת. מסדרים את התאנים סביב סביב במרחק של כסנטימטר מהשוליים עם הצד הרחב כלפי מטה.
  3. יוצקים עליהם את תערובת העוגה.
  4. אופים בחום של 180 מעלות כ-45-50 דקות.
  5. מחכים עשר דקות ואז הופכים בזהירות על צלחת הגשה.

 

 

כנאפה עם תאנים מסוכרות

 

מצרכים

200 גרם שערות כנאפה

50 גרם חמאה מומסת

עוד 50 גרם חמאה מומסת לטיגון

כף אבקת סוכר

 

למילוי:

250 גרם גבינת ריקוטה מעוכה חלק

כף אבקת סוכר

כף קליפת לימון או תפוז מגורדת

 

מעל:

8 תאנים מסוכרות

כוס סירופ מהתאנים המסוכרות

 

איך מכינים

  1. גוזרים עם מספריים את שערות הקדאיף לפיסות של כסנטימטר. שמים בקערה. מוסיפים את החמאה המומסת סביב סביב, את אבקת הסוכר ומערבבים היטב.
  2. מערבבים את הגבינה עם כף סוכר וקליפת הדרים.
  3. שמים כ-25 גרם חמאה מומסת במחבת טפלון בקוטר של 24 ס"מ. מהדקים אליה בשכבה אחת מחצית מכמות האטריות. מפזרים מעל בשכבה אחידה את הגבינה, מעליה בשכבה נוספת ומהודקת את שאר האטריות.
  4. מחממים את המחבת ומטגנים כמה דקות על להבה בינונית עד שהחלק התחתון שחום יפה (מציצים מלמטה).
  5. מורידם לרגע מהאש. הופכים בזהירות (!) על צלחת שטוחה.
  6. שמים את שאר החמאה במחבת ומגליצ'ים בעדינות את הכנאפה למחבת. מטגנים כמה דקות עד שגם הצד השני שחום יפה.
  7. מעבירים לכלי הגשה, יוצקים מעל את הסירופ תאנים, סביב סביב, מניחים מסביב תאנים מסוכרות ומגישים.

 

תאנים מסוכרות עם יוגורט צאן, פיסטוקים קלויים ונענע

מצרכים (לארבע מנות)

גביע גדול של יוגורט צאן (של "גד" או "השומרון" נניח)

8 תאנים מסוכרות

סירופ מהתאנים המסוכרות

חצי כוס פיסטוקים קלויים, קצוצים גס

מעט עלי נענע

איך מכינים

  1. מחלקים את היוגורט לארבע קעריות.
  2. בכל קערה מניחים מעל היוגורט 2 תאנים מסוכרות, זולפים מעליהן מהסירופ, מפזרים פיסטוקים קצוצים ומעט עלי נענע טריים.

 

פנה קוטה עם תאנים מסוכרות

מצרכים

2 מיכלי שמנת מתוקה

2 כפות סוכר

שליש כוס סירופ תאנים

כפית תמצית וניל

8 גרם ג'לטין

רבע כוס מים חמים

 

איך מכינים

  1. מערבבים את הג'לטין במים החמים עד שהוא נמס.
  2. שמים בסיר את כל שאר החומרים למעט הג'לטין המומס ומביאים לרתיחה.
  3. מוסיפים את הג'לטין המומס, מערבבים היטב ומכבים את האש.
  4. יוצקים לכלים אישיים, מכסים ומקררים.
  5. בהגשה, מניחים על כל אחד תאנה מסוכרת, זולפים מעט מהסירופ ומגישים.

 

מאפה שמרים עם תאנים מסוכרות

מצרכים

לבצק:

500 גרם קמח שמרים

חצי כוס סוכר

50 גרם חמאה רכה

2 חלמונים

1/2 כפית מלח

חצי מיכל שמנת מתוקה

10 תאנים מסוכרות

 

איך מכינים

  1. שמים בקערת המיקסר את כל מרכיבי הבצק  ומערבלים בקרס הלישה במהירות נמוכה כ-5 דקות . מגבירים מעט את המהירות וממשיכים ללוש עד לקבלת בצק גמיש ומבריק.
  2. מקמחים משטח עבודה ולשים עליו את הבצק בידיים דקה נוספת.
  3. מעבירים את הבצק לקערה גדולה ועמוקה, מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים שעה וחצי עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  4. מחלקים את הבצק לעשרה כדורים ומרדדים כל כדור לעיגול של כעשרה ס"מ.
  5. שמים במרכז כל עיגול תאנה מסוכרת, אוספים את שולי העיגול מעל לתאנה, צובטים וסוגרים לכדור.
  6. מניחים כל כדור בכלי אישי עגול (כמו למאפין) ומניחים להם לתפוח חצי שעה.
  7. מורחים בביצה טרופה ואופים כחצי שעה בחום של 180 מעלות עד שהמאפה שחום.
  8. מוציאים מהתנור ומורחים במעט סירופ תאנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close