תבשיל חומוס ומנגולד על מצע יוגורט: אחד האהובים עליי בתבל

אחד הדברים האהובים עליי ביותר, בימי הקיץ החמים ובכלל, הוא יוגורט צאן סמיך ומשובח. יש כל כך הרבה דרכים נהדרות להגיש אותו, ואני מת על כולן. על שבעת המינים נכתב: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ". בעיניי ראוי היה לכלול ברשימה הזו גם את הצאן, שהוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בתוצרת המקומית.

לפני כמה שנים צילמנו גידי ואני פרק של "המסע המופלא" כאן בארץ, והיינו אצל משפחה שהראתה לנו תהליך שלם, מורכב ומעניין של שרשרת ייצור של חלב צאן ומוצריו. אם המשפחה הביאה חלב מותסס (יוגורט הוא בעצם חלב שעובר תהליך של התססה על ידי חיידקים טובים) והכינה ממנו שפע של מוצרים. היא הראתה לנו, למשל, תהליך ידני של חביצת חמאה, טריה שבטריות. תנו לי להגיד לכם – מי שלא טעם חמאה טרייה שזה עתה נחבצה לא טעם טעם גן עדן מימיו.

אבל התהליך המעניין מכולם היה תהליך הכנת ה"קישק". היא לקחה יוגורט, ערבבה אותו עם מלח וגלגלה ביד מיומנת לצורת חרוטים בגודל אגרוף. את החרטומים היא הניחה להתייבש בשמש לכמה ימים עד שיתקשו כאבן.

בארץ יש יצור נאה של יוגורט צאן. אני אוהב את אלה שמגיעים במיכלים הגדולים, עם אחוז שומן גבוה יחסית, 5-7 אחוז.

הקיץ החם הזה הוא אידאלי להכנת מתכונים שמבוססים על יוגורט, מכל הסיבות הידועות.

הנה כמה מתכונים כאלה בדיוק.

הערה: כל המתכונים מתייחסים למיכל יוגורט גדול של 600 גרם.

 

תבשיל חומוס ומנגולד על מצע יוגורט (בצילום)

מצרכים

מיכל יוגורט צאן סמיך

2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר את אלה הקפואים)

1 בצל סגול קצוץ

4 שיני שום קצוצות

1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק

1 כף עלי זעתר טריים

רבע כוס שמן זית

כף גרגירי כמון

2 כפיות גרגירי כוסברה טחונים

1 צרור מנגולד שטוף

רבע כוס מיץ לימון מעורבב עם חצי כפית כורכום

מלח, פלפל גרוס

מעט סומק

 

איך מכינים

  1. מפרידים את גבעולי המנגולד מהעלים הירוקים. את העלים קוצצים גס מאוד ואת הגבעולים קוצצים דק.
  2. שמים את השמן בסיר רחב ושטוח. כשהוא חם מוסיפים אליו את הבצל, השום, הפלפל הירוק, גבעולי המנגולד הקצוצים, הכמון, גריגירי הכוסברה ועלי הזעתר. מטגנים כמה דקות.
  3. מוסיפים את גרגירי החומוס, עלי המנגולד הירוקים, מלח ופלפל ומבשלים יחד דקותיים.
  4. מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים ומבשלים יחד עוד חמש דקות.

 

איך מגישים

  1. על צלחת הגשה גדולה מורחים את מיכל היוגורט.
  2. מניחים עליו את התבשיל, מפזרים מעל מעט סומק ואם רוצים גם רצועות בצל מטוגן שחום.

 

צזיקי של קולורבי

מצרכים

מיכל יוגרט צאן סמיך

5 קולרבי קלופים

5 כפות שמן זית

חצי כוס נענע טרייה קצוצה דק

1 פלפל ירוק חריף

2 שיני שום כתושות

מלח, פלפל גרוס

קליפה מגורדת מלימון אחד

3 כפות מיץ לימון סחוט

 

איך מכינים

  1. קולים את הפלפל הירוק על להבת הכיריים עד שישחיר ויתרכך.
  2. קולפים, מנקים מחרצנים וקוצצים דק.
  3. מגרדים את הקולורבי הקלוף בפומפיה גסה.
  4. מערבבים את כל החומרים לתערובת אחידה ומקררים יפה.

 

 

תבשיל קישואים עם מנגולד (עוד אחד שאני אוהב מאוד)

מצרכים

6 קישואים טריים פרוסים דק ככל האפשר

1 צרור מנגולד

רבע כוס שמן זית

1 בצל גדול קצוץ דק

3 שיני שום קצוצות דק

6 עלי מרווה

מיץ מלימון אחד

חצי כפית כורכום

מלח, פלפל גרוס

חצי מיכל יוגורט צאן סמיך

 

איך מכינים

  1. מפרידים את העלים מהגבעולים של המנגולד. את הגבעולים פורסים לפרוסות של ס"ת ואת העלים חותכים לשלושה-ארבעה חלקים לרוחב.
  2. שמים את השמן בסיר רחב ושטוח יחד עם המרווה והשום. כשהשמן חם מוסיפים את הבצל, הקישואים, גבעולי ועלי המנגולד, המלח והפלפל. מערבבים ומבשלים על להבה נמוכה מאוד כשעה, ומידי פעם מערבבים עד שהקישואים ממש רכים.
  3. מוסיפים את מיץ הלימון והכורכום, מערבבים וממשיכים לבשל עוד כמה דקות. מקררים מעט.
  4. מערבבים את תערובת הקישואים עם היוגורט. זה טעים חם או קר.
  5. (ותכינו פעם בהזדמנות פסטה, פפרדלה נניח, עם תערובת הקישואים הזו).

 

תאנים עם יוגורט ודבש

מצרכים

מיכל יוגורט צאן סמיך

12 תאנים בשלות, בצועות ביד לשניים

מיכל קטן של אוכמניות

דבש או סילאן

3 כפות פיסטוקים קלויים קצוצים גס

עלי נענע טריים

 

איך מכינים

  1. מניחים גבעת יוגורט על צלחת גדולה, ומשטחים פה ושם עם כף.
  2. מניחים את חצאי התאנים באופן חופשי ונאה למראה על ומסביב ליוגורט. זולפים מעל זילופי דבש, במידה.
  3. מפזרים פיסטוקים ועלי נענע ומגישים.

 

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

ואם מתחשק לכם, נסו גם את המתכון הזה:

גרגירי חומוס מתובלים עם רימונים

הצטרפו לשיחה

  1. במתכון "תבשיל קישואים עם מנגולד" לא מופיע המנגולד….

    1. אהרוני Author says:

      היי יאמי,
      נכון. זה תוכן במתכון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close