שעועית לבנה בשום ולימון

במסורת של יהודי ספרד היה המאכל הקבוע של יום שישי בצהריים אורז לבן פשוט עם שעועית, מבושלת במיץ עגבניות. המנהג הזה נשמר עד היום בהרבה משפחות ובמסעדות ביתיות, בירושלים בעיקר.

מדובר באותם פולי שעועית לבנה יבשה ופלבאית לגמרי. יש כמובן עוד המון סוגים של שעועית בכל מיני גדלים וצבעים, אבל המתכונים הבאים יוקדשו לשעועית היבשה הלבנה, מהסוג המוכר והפשוט, בעיקר כי היא אכן מצרך יסוד בסיסי בהרבה מטבחים ועיקר הפופולאריות שלה היא זמינותה כל השנה, מחירה הזול והאפשרות להכין ממנה אין ספור מאכלים. בנוסף לטעמה הטבעי והמרקם הייחודי שלה, היא ניחונה בעוד מעלה חשובה: היכולת שלה  לספוח אליה בקלות טעמים נוספים. בין אם היא כוכבת המנה והדבר העיקרי בה, ובין אם היא חלק מתבשיל מורכב יותר, היא נוהגת להשתלב בו כחלק אינטגראלי ובעל תרומה משמעותית משלו.

כל שצריך לדעת, הוא לטפל נכון בפולי השעועית, ואלה, מסתבר, דורשים טיפול יסודי.

קשה לדעת את גילם של הפולים, אבל אני משתדל לקנות שעועית בתפזורת, בשוק, ולא ארוזה מראש בשקית ניילון. ככה יש סיכוי גדול  יותר שהיא חדשה יחסית.

יש לי גם נטייה אישית לקנות שעועית, וקטניות בכלל, מהסוג האורגני.

 

שעועית לבנה: הכנה, טיפול ובישול

  1. שוטפים את השעועית במים. משרים בסיר גדול ובו הרבה מים לריכוך, למשך לילה שלם. מסננים  לגמרי.
  2. שמים את השעועית המושרית בסיר, מכסים בהרבה מים , מוסיפים 2 עלי דפנה, 2 גבעולי רוזמרין, 6 עלי מרווה, בצל אחד חתוך לרבעים ו-4-5 שיני שום שלמות, מעוכות מעט.
  3. לא ממליחים. המלח מקשה על השעועית להתרכך בזמן הבישול.
  4. מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על להבה נמוכה ברתיחה עדינה כשעה וחצי-שעתיים, אולי יותר, תלוי בסוג השעועית.
  5. השעועית צריכה להיות רכה דייה, אך לא מידי. היא צריכה להיות רכה ונימוחה, אבל לא מתפוררת ומשחתית. השתדלו כמה שפחות לפתוח את הסיר בזמן הבישול.
  6. מסננים.
  7. אפשר כמובן להכין כמות גדולה, ולהקפיא חלק במיכלים אטומים.
  8. מזו המבושלת אפשר להכין המון מאכלים.

דבר נוסף: 

למרות שהדרך שתוארה קודם נותנת את התוצאה הכי טובה, יש עוד אפשרות, קצרה וקלה יותר. בדרך כלל אני לא משתמש בירקות קפואים ובוודאי לא ממליץ לכם לעשות זאת. וכי למה כשיש טריים, זמינים וטעימים? יש מעט מקרים בודדים יוצאי דופן שאני משתמש בירקות קפואים ואחד מהם הוא השעועית הלבנה הקפואה של "סנפרוסט" (גם גרגירי החומוס שלהם) ומכל הסיבות הנכונות: מדובר בשעועית איכותית שהושרתה, בושלה (לא יותר מידי) וכל שצריך לעשות הוא להוציאה מהמקפיא, להפשיר כמה דקות בקערת מים ויש לכם שעועית לבנה ומבושלת נכונה לכל משימה. נכון שזו שמבושלת בבית יותר טובה, אבל התהליך הארוך מבטל את עיניין הספונטניות ודורש תכנון מוקדם, שזה דבר טוב עקרונית, אך למרבה הצער לא תמיד עומד במבחן המציאות של חיינו וצרכינו הקולינריים, וזו בדיוק ההזדמנות להכניס את השעועית הקפואה לתמונה והיא בתמורה עושה עבודה טובה למדי.

לבחירתכם.

 

שעועית לבנה בשום ולימון (בצילום)

מצרכים

3 כוסות שעועית לבנה מבושלת

5-4 כפות שמן זית

2 בצלים סגולים, קלופים, חתוכים לפלחים

8-10 עגבניות שרי חצויות

5 שיני שום קלופות מעוכות מעט

2 כפות עלי רוזמרין

1 כף עלי תימין

שליש כוס פטרוזיליה קצוצה

מלח, פלפל שחור גרוס

רבע כוס מיץ לימון סחוט טרי

 

איך מכינים

  1. שמים בסיר את השמן, השום, התימין והרוזמרין ומביאים לרתיחה.
  2. מוסיפים את הבצל הפרוס ומטגנים תוך עירבוב כשלוש דקות.
  3. מוסיפים את השעועית, ממליחים ומפלפלים, מטגנים תוך עירבוב כשתי דקות.
  4. מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כעשר דקות.
  5. מכבים את האש, מערבבים פנימה את עגבניות השרי והפטרוזיליה ומגישים.

 

"חומוס" שעועית איטלקי

האיטלקים מכינים משעועית מבושלת מעין "חומוס", כלומר משחה חלקה ומתובלת בדיוק כמו שעושים אצלנו את החומוס. אלא שבמקום להשתמש בפולי חומוס המבושלים הם משתמשים בשעועית מבושלת.

אתם מוזמנים לנסות:

  1. שימו במעבד מזון את כל המתכון הקודם. אפשר לוותר על הלימון, אפשר לא.
  2. רסקו את התערובת למשחה חלקה. אם השתמשתם בשעועית שבישלתם בעצמכם, הוסיפו מעט ממי הבישול של השעועית, משהו כמו 4\3 כוס, או יותר. אם השתמשתם בקפואה, הוסיפו מי ברז.
  3. זלפו מעל שמן זית בנדיבות ואכלו עם לחם לבן.

 

סלט של שני סוגי שעועית

מצרכים

2 כוסות שעועית לבנה מבושלת

250 גרם שעועית ירוקה מנוקה, חתוכה בקצותיה

1 בצל אדום קצוץ דק

20 עלי בזיליקום טריים, חתוכים לרצועות רוחב דקות

 

לרוטב:

4 כפות שמן זית

4 כפות מיץ לימון סחוט טרי

חצי מיכל שמנת חמוצה

1 כף חרדל דיז'ון חלק

3 שיני שום קצוצות דק

מלח, פלפל שחור גרוס

 

איך מכינים

  1. מבשלים את השעועית בסיר ובו מי מלח רותחים. מבשלים לא מכוסה, 5-4 דקות, תלוי בעובי השעועית. מסננים ומעבירים לקערה עם מים קרים.
  2. מערבבים בקערה רחבה את שני סוגי השעועית עם הבצל.
  3. מערבבים את חומרי הרוטב לתערובת אחידה.
  4. יוצקים את התערובת על הסלט, מערבבים, מכסים ושומרים עד להגשה.
  5. רק לפני ההגשה מערבבים פנימה את הבזיליקום ומגישים.

 

מרק שעועית איטלקי עם פסטה

בעצם מדובר במשהו בין מרק לנזיד עשיר שבו גרגירי השעועית, וגם והעובדה שהפסטה מתבשלת בתבשיל עצמו, גורמים לנוזלים שבו להיות סמיכים, עשירים ומלאי טעם.

מצרכים

200 גר' פסטה "קונכיות"

2 כוסות שעועית לבנה מבושלת

רבע כוס שמן זית

2 כפות עלי רוזמרין קצוצים

1 פלפל אדום, יבש וחריף, קצוץ

3 שיני שום קצוצות גס

1 בצל אדום קצוץ גס

2 גזרים קלופים חתוכים לקוביות

5 גבעולים ועלים של סלרי קצוצים גס

5 עגבניות בשלות מרוסקות

ליטר וחצי מרק עוף צח או מים

מלח, פלפל שחור טחון טרי

 

להגשה:

שמן זית וגבינת פרמזן מגורדת דק

 

איך מכינים

  1. שמים את השמן בסיר וכשהוא חם מוסיפים אליו את הרוזמרין, הפלפל החריף, השום, הבצל, הגזר והסלרי. ממליחים ומפלפלים ומאדים כחמש דקות.
  2. מוסיפים את העגבניות, מערבבים ומבשלים עוד שתי דקות.
  3. מוסיפים את המרק הצח והשעועית המבושלת ומבשלים יחד עוד חצי שעה על להבה נמוכה.
  4. מגבירים את הלהבה, מוסיפים את הפסטה ומבשלים כ-7-8 דקות, עד שהפסטה עשויה דיה.
  5. מגישים בקעריות, זולפים מעל שמן זית ומפזרים גבינת פרמזן.

 

תבשיל שעועית אפויה עם עוף

מצרכים

5 כפות שמן זית

5 שיני שום קצוצות

1  בצל אדום קצוץ

6 עלי מרווה שלמים

3 כוסות שעועית לבנה מבושלת

2 קופסאות של עגבניות מרסקות

8 שוקיים של עוף

מלח, פלפל שחור גרוס

חצי כוס פטרוזיליה קצוצה

 

איך מכינים

  1. ממליחים ומפלפלים את שוקי העוף.
  2. מחממים שמן במחבת טפלון רחבה וכשהוא חם מטגנים ומשחימים את השוקיים סביב סביב עד שהן שחומות יפה. מוציאים מהמחבת.
  3. באותה מחבת ועם אותו שמן מטגנים את המרווה, השום והבצל כשלוש דקות.
  4. מערבבים את העגבניות המרוסקות עם תערובת הבצל המטוגנת, הפטרוזיליה הקצוצה, המלח והפלפל. אם רוצים אפשר להוסיף מעט שבבי צ'ילי חריפים.
  5. שמים בתבנית חסינת חום את השוקיים והשעועית. יוצקים מעל את רוטב העגבניות, שיכסה את השעועית והעוף.
  6. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לכ-45 דקות, עד שפני הכלי שחומים מעט.
  7. אפשר גם לפזר על התבנית מעט פירורי לחם בשכבה דקה.
  8. זולפים מעט שמן זית ורק אז אופים.

הצטרפו לשיחה

  1. בתמונת הסלט שעועית מופיעות גם עגבניות ובמתכון לא, מומלץ להוסיף?

    1. אהרוני Author says:

      היי דינה,
      כן, מומלץ בהחלט. לכי על שמונה עגבניות שרי חצויות.

  2. מתי מוסיפים את עגבניות השרי לסלט? הן עוברות בישול או מתווספות חיות?

    1. אהרוני Author says:

      היי מיכל,
      הן מתווספות טריות בסוף יחד עם הפטרוזיליה. עודכן במתכון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close