שפצלי (בצקניות)

שמו של המאכל הקטן והטעים הזה הוא "נוקרלי" או "שפצלי", תלוי באזור הגאוגרפי שבו מכינים אותו. מדובר בבצקניות זעירות, נימוחות ועסיסיות שפשטות ההכנה וחומרי הגלם הבסיסיים שמהן הן עשויות, עומדים ביחס הפוך לתוצאה הנהדרת והיפהפייה שלהן. המתכון הבסיסי הוא אכן פשוט ביותר. מערבבים קמח, ביצים, מים מלח ופלפל, מערבבים לבלילה די סמיכה (משהו בין בצק לבלילה), אותה זולפים בטיפות למים רותחים וכעבור דקה, הפלא הזה מוכן.

מרגע זה מתחילה ההרפתקאה ועם הבצקניות האלה אפשר להכין קסמים של ממש, כי בעצם צריך להתייחס אליהן כמו אל פסטה, נניח, ולאלתר עליהן ואיתן אופציות טעמים מגוונות. למשל, להקפיץ אותן עם חמאה, שום, בצל ופטריות, ואז הן נעטפות במעטה החמים של החמאה המומסת וטעמי הבצל-שום-פטריות כמו מלבישים אותם בשמלת קטיפה עדינה ורבת טעם.

ואם כבר אמרנו פסטה, אז ערבבו אותם ברגע האחרון לתבשיל ה"בולונז" שלכם במקום פסטה ותופתעו מהתוצאה המעניינת שמתקבלת.

ואפילו ללכת על הכיוון המתוק בא בחשבון, כי מה יכול להיות רע בלהקפיץ את הבצקניות האלה עם חמאה, סוכר, וניל ותפוחים מזוגגים, למשל?

רק שבשביל הפלא הקטן הזה, תצטרכו לקנות את המכשיר הפשוט המיועד להכנתן, ומדובר במכשיר פשוט וזול. זו מעין מסננת שטוחה עם חורים גדולים שעליה מורכבת כוס ללא תחתית, שאליה מכניסים את הבלילה שנוטפת דרך החורים אל המים הרותחים. אם אין לכם, אפשר להשתמש בפומפייה שטוחה עם חורים גדולים ולהעביר עליה את הבלילה עם היד.

עוד דרך: אפשר להניח את הבלילה על צלחת ועם כפית קטנה "לתלוש פיסות קטנות היישר אל סיר המים, רק שזה צריך להעשות בזריזות ובמהירות.

תענוג.

נתחיל, כרגיל, עם המתכון הבסיסי, ולאחריו תבאנה כמה גרסאות והצעות הגשה.

 

בצקניות – מתכון בסיסי

מצרכים

חצי ק"ג קמח לבן מנופה

5 ביצים

מלח, פלפל

כוס מים

מעט אגוז מוסקט

 

איך מכינים

  1. מערבבים את כל החומרים בקערה לתערובת אחידה. התערובת צריכה להיות סמיכה למדי, קצת יותר סמיכה מתערובת פנקייק, נניח, ואם היא סמיכה מידי, הוסיפו עוד מעט מים לתערובת. זה כל הסיפור.
  2. שמים על הכיריים סיר ובו מי מלח רותחים. מעמידים על שפת הסיר את המכשיר או את הפומפייה, שמים בכוס מצקת מהתערובת, מזיזים את הכוס קדימה ואחורה ונותנים לבלילה לטפטף אל המים. מבשלים דקה, מוציאים עם כף מחוררת את הבצקניות ומניחים על מגש משומן בשמן זית. ככה עושים עם כל הכמות.
  3. יוצקים על הבצקניות מעט שמן זית ומערבבים, כדי שלא ידבקו אלה לאלה.

 

זה כאמור המתכון הבסיסי, אבל אפשר להוסיף לבלילה, כל אחד לחוד או ביחד:

  1. חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
  2. 2 שיני שום כתושות
  3. חצי כוס גבינת פרמזן מגורדת

 

ועכשיו שהבצקניות מוכנות, מה עושים איתן?

אז ראשית, אפשר סתם לטגן אותן בחמאה ושום עד להשחמה זהבהבת כדי לקבל אותם חמאתיים ונהדרים.

אפשר גם יותר:

 

בצקניות עם פטריות (בצילום)

צלם: שי נייבורג

מצרכים

בצקניות מבושלות

60 גרם חמאה

3 כפות שמן זית

6 עלי מרווה

סלסלת פטריות שמפיניון או פורטבלו קטנות, חתוכות לרבעים

3 שיני שום קצוצות

4 בצלי שאלוט פרוסים

כשליש מיכל שמנת מתוקה

מלח, פלפל גרוס

חצי כוס פטרוזליה קצוצה

גבינת פרמזן מגורדת

 

איך מכינים

  1. שמים בסיר רחב ושטוח 30 גרם מאה ושלוש כפות שמן זית יחד עם עלי המרווה. כשהתערובת רותחת מכניסים את הפטריות, הבצלים והשום, ממליחים ומפלפלים ומטגנים תוך עירבוב כשלוש דקות, ומוציאים מהסיר.
  2. מוסיפים לסיר את שאר החמאה וכשהיא רותחת מכניסים אליה את הבצקניות ומטגנים תוך עירבוב עד שהן מזהיבות מעט.
  3. מחזירים פנימה את הפטריות, מוסיפים את השמנת, מערבבים יחד דקה נוספת ומערבבים פנימה את הפטרוזיליה הקצוצה.
  4. מפזרים מעל גבינת פרמזן מגורדת ואוכלים בתאווה.

 

בצקניות עם קישואים ולימון

מצרכים

בצקניות מבושלות

רבע כוס שמן זית

כף עלי תימין

4 קישואים קטנים וטריים

3 שיני שום קצוצות

1 בצל סגול קצוץ

מלח, פלפל גרוס

מיץ משני לימונים

חופן עלי בזיליקום

גבינת פרמזן מגורדת

 

איך מכינים

  1. חותכים את הקישואים לאורכם לארבעה חלקים ואחר כך פורסים לפרוסות של כסנטימטר.
  2. שמים מחצית מכמות השמן בסיר רחב ושטוח. כשהוא חם מוסיפים את הקישואים, השום, הבצל, התימין, מלח ופלפל ומטגנים תוך עירבוב כמה דקות עד שהקישואים מזהיבים מעט. מוציאים מהסיר.
  3. מוסיפים לסיר את שאר השמן וכשהוא חם מוסיפים את הבצקניות ומטגנים כמה דקות עד שהן זהובות מעט.
  4. מחזירים לסיר את תערובת הקישואים, יוצקים פנימה את מיץ הלימון ומערבבים כשתי דקות. מערבבים פנימה את עלי הבזיליקום ומפזרים מעל את גבינת הפרמזן.

 

בצקניות עם כבדי עוף ביין

מצרכים

בצקניות מבושלות

רבע כוס שמן זית

חצי ק"ג כבדי עוף מנוקים, חתוכים לשתי האונות

6 עלי מרווה

1 כוס יין אדום יבש

2 כפות חומץ בלסמי

1 כף סוכר חום

מלח, פלפל גרוס

חצי כוס עירית קצוצה

 

איך מכינים

  1. שמים מחצית כמות שמן הזית בסיר רחב ושטוח. כשהוא חם מטגנים בו את הבצקניות כמה דקות עד שהן זהובות. מוציאים מהסיר.
  2. ממליחים ומפלפלים את הכבדים.
  3. שמים בסיר את שאר השמן עם המרווה וכשהוא חם צורבים ומטגנים את הכבדים משני צידיהם עד שהם שחומים אך לא עשויים מידי. יוצקים פנימה את היין, הסוכר, הבלסמי ועוד מעט מלח ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה גבוהה תוך עירבוב עד שהיין מסמיך מעט.
  4. מניחים את הכבדים על הבצקניות, מפזרים מעל את העירית הקצוצה.

 

בצקניות עם תפוחים מזוגגים

מצרכים

בצקניות מבושלות (ממתכון הבצקניות הבסיסי הורידו את הפלפל השחור!)

80 גרם חמאה

חצי כוס סוכר חום

כפית קינמון

כפית תמצית וניל

3 תפוחים קלופים, חתוכים לקוביות של כסנטימטר

קליפה מגורדת מלימון אחד

שליש מיכל שמנת מתוקה

 

איך מכינים

  1. שמים 30 גרם חמאה בסיר רחב ושטוח וכשהיא חמה מאוד מטגנים בה את הבצקניות תוך עירבוב כמה דקות עד שהן מזהיבות. מוציאים מהסיר.
  2. מוסיפים לסיר את שאר החמאה, הסוכר, הקינמון, הוניל והשמנת. מביאים לרתיחה ומוסיפים את התפוחים. מבשלים על להבה גבוהה כמה דקות, עד שהרוטב מסמיך יפה.
  3. מחזירים פנימה את הבצקניות, מערבבים רגע ומגישים.

 

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

ואם מתחשק לכם לנסות מתכון נוסף באווירה הונגרית, נסו את הכופתאות האלה:

כופתאות במילוי דובדבנים

הצטרפו לשיחה

  1. תודה, ישראל. הכנתי אמש וסגרתי פינה בעשר דקות.
    הכנתי את הגרסה הגרמנית העתיקה, עם בצל וכרוב מוקפצים, חמאה חומה ופטרוזיליה.
    ממש טעים ונחמד.

    1. אהרוני Author says:

      נהדר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close