פעם נסעתי לכפר קטן בווייטנאם שתושביו התמחו בהכנת עלי בצק אורז. התהליך הילך עליי קסם, וזאת למרות שראיתי כבר דבר או שניים במסעותיי בעולם. בחזית אחד הבתים, בחדר קטן שבו רק חלון אחד שדרכו בצבצה אלומת אור, ישבה אישה קטנה על כסא נמוך והכינה דפי אורז. במצקת (עשויה קליפת קוקוס חצויה) היא לקחה בלילה רכה, עשויה קמח אורז ומים בלבד, וזלפה על בד שאותו היא הורידה מיד לסיר עם מים רותחים. העלה הדקיק התאדה ובושל, וכך היא חזרה על הפעולה שוב ושוב, לנגד עיניי המשתאות.
היום, כידוע, אפשר לקנות את עיגולי בצק האורז הדקיקים מיובשים כמעט בכל סופר. השימוש בהם הוא פשוט וקל, והרי לכם כמה מתכונים של רולים נהדרים, חמים או קרים, בשריים או טבעוניים למהדרין.
הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.
רולים מטוגנים עם פטריות ואטריות תפוחי אדמה, טבעוניים (בצילום)
המנה הטבעונית הזו, היא אחת הטעימות שאני מכיר, עם טעם פטרייתי עז ומפתיע. גם המראה מלבב.
אטריות תפוחי אדמה ניתן להשיג בחנויות המזרח הרחוק ואפשר להשתמש גם באטריות שעועית.
מצרכים
12 דפי אורז עגולים
6 אצות נורי
למילוי
חופן אטריות תפוחי אדמה או אטריות שעועית
4 כפות שמן
כף ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
2-3 שיני שום קצוצות דק
2 בצלי שאלוט קצוצים דק
4 פטריות שיטאקה יבשות
8 פטריות שמפיניון טריות ומוצקות, קצוצות
1 קולורבי קטן קלוף, חתוך לגפרורים דקים
2 כפות סויה כהה
2 בצלים ירוקים קצוצים
כפית סוכר
פלפל גרוס
כפית שמן שומשום
איך מכינים
- יוצקים על האטריות מים חמים ומשרים כ-15 דקות לריכוך האטריות. מסננים וחותכים עם מספריים לחתיכות של כ-10 ס"מ.
- משרים את הפטריות היבשות במים חמים לחצי שעה. סוחטים היטב, מסירים וזורקים את הרגל וקוצצים דק.
- שמים את השמן במחבת. כשהוא חם מכניסים את השום, הג'ינג'ר ובצלי השאלוט ומטגנים כדקה. מוסיפים את הפטריות והקולורבי לטיגון של דקה. לאחר מכן מוסיפים את האטריות ומערבבים.
- מוסיפים סויה, שמן שומשום, סוכר, מלח ופלפל ומערבבים יחד כשתי דקות. לאחר מכן מוסיפים את הבצל הירוק, מערבבים ומעבירים לקערה. המילוי צריך להיות קר בעת הגלגול.
- גלגול הרולים:
- חוצים עם מספריים את האצות לשניים.
- מכינים קערה ובה מים חמים. ליד הקערה שמים ערימה של דפי האורז היבשים, האצות וקערת המילוי.
טובלים עיגול בצק אורז במים החמים למשך כמה שניות ומניחים על השלחן הנקי. טובלים עוד חמישה עיגולים, אחד אחד ומניחים גם אותם על השולחן:
מניחים במרכזו של כל עיגול אצת נורי.
מניחים תלולית, כמו קבב קטן, מהמילוי המקורר לרוחב העיגול בצד הקרוב אליכם:
מקפלים בעדינות את שני צידי העיגול על המילוי:
ואחר כך מגלגלים לגליל מהודק מכם והלאה:
עד שהרול מהודק ויפה:
- מניחים על מגש משומן עם צד התפר כלפי מטה. ככה עושים עם כל הכמות.
- שמים במחבת שמן בגובה של כסנטימטר. כשהשמן חם מאוד מניחים בעדינות רולים במחבת, עם צד התפר כלפי מטה. מטגנים כשתיים שלוש דקות. הופכים בעדינות ומטגנים עוד כמה דקות.
- שימו לב: בצק אורז לא משחים, אלא רק מקבל צבע זהוב קלות.
להגשה
מניחים על כל רול עלה חסה ומגישים עם רוטב לטבילה: מערבבים רבע כוס מיץ ליים עם רבע כוס רוטב סויה בהירה, צ'ילי ושום קצוצים. מוסיפים 2 כפיות סוכר וכפית שמן שומשום ומערבבים היטב.
רולים קרים במילוי עוף טחון לימוני
מצרכים
24 עיגולי בצק אורז יבשים
למילוי
500 גרם פרגיות עוף טחונות. אפשר גם חזה עוף טחון
3 כפות שמן
2 שיני שום קצוצות
1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
1 מקל למון גראס מנוקה וקצוץ דק
5 בצלים ירוקים קצוצים
1 צ'ילי אדום חריף, קצוץ דק
קליפה מגורדת מלימון אחד
2 כפות רוטב דגים או רוטב סויה
3 כפות מיץ ליים או לימון
חצי כוס עלי נענע שלמים
חצי כוס עלי כוסברה שלמים
איך מכינים
- שמים את השמן במחבת רחבה. כשהוא חם מטגנים בו את השום, הג'ינג'ר, הצ'ילי, הבצל הירוק והלמון גראס ומטגנים תוך עירבוב כשתי דקות. מוסיפים את העוף הטחון, מעט מלח ופלפל וממשיכים לטגן עוד שלוש דקות.
- מוסיפים למחבת את רוטב הדגים ומיץ הליים. מערבבים וממשיכים לבשל עוד שלוש דקות.
- מקררים לגמרי ומערבבים פנימה את עלי הנענע והכוסברה.
- מילוי הרולים: מכינים אותם בדיוק כמו במתכון שלמעלה.
רוטב בוטנים לטבילה
4 כפות חמאת בוטנים חלקה וטבעית
2 כפות רוטב סויה
2 כפות סוכר חום
1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
מעט שבבי צ'ילי יבשים
4\3 כוס מים
כפית שמן שומשום
איך מכינים
- מבשלים את כל החומרים בסיר קטן עד לרתיחה.
- מעבירים לקערית ומגישים עם עלי חסה ועשבי תיבול.
רולים מטוגנים עם עוף ואטריות אורז (או אטריות שעועית)
מצרכים
12 דפי אורז עגולים
למילוי
300 גרם פרגיות טחונות
2 בצלי שאלוט קצוצים
2 כפיות ג'ינג'ר קצוץ דק
3 פטריות שיטאקה מושרות במים חמים, קצוצות דק
2 שיני שום קצוצות
חופן קטן של אטריות אורז או שעועית מושרות במים, וחתוכות לפיסות של כ-5 ס"מ
2 כפות רוב סויה בהירה או רוטב דגים
כפית שמן שומשום
מלח, פלפל גרוס
חצי כוס כוסברה קצוצה
איך מכינים
- מערבבים היטב את כל חומרי המילוי בקערה.
- מגלגלים כמו בתכון הקודם.
- שמים במחבת שמן בגובה של כסנטימטר. כשהשמן חם מניחים בעדינות רולים במחבת, עם צד התפר כלפי מטה. מטגנים כשתיים שלוש דקות. הופכים בעדינות ומטגנים עוד כמה דקות.
הרולים האלה ילכו מעולה לצד הסלט הנהדר הזה:
המילוי של רולים מטוגנים עם עוף ואטריות כתבת רק לערבב לא ציינת האם צריך לטגן לפני פרגיות טחונות בצל פטריות או שממלאים כך שזה נא ?
היי רותי,
לא מטגנים קודם. הם מתבשלים מחום הטיגון של הרולים.
תודה ! אין כמוך אהרוני
רולים מטוגנים טעים אבל לא יוצא קריספי
ניסיתי כמה פעמים והרולים ממש רכים כמו גומי מה הסיבה
ומברוק על המעדניה. גני תקווה טעים טעיממממ