סקונס בריטיים ממכרים לחלוטין

הגרסה הבריטית של המאפה המשובח הזה נקראת "סקונס". כשהוא הגיע לארצות הברית עם המתיישבים הבריטיים הראשונים הוא שינה עם הזמן את שמו ל"ביסקיט", ויש לו גרסאות מלוחות ומתוקות.

מה שהופך את המאפה הזה לכה טעים ומיוחד הוא כמובן הבצק המשובח (והפשוט להכנה עד כדי להביך) שממנו הוא עשוי. למעשה, הוראות ההכנה של הבצק הזה לא רק שונות מהוראות הכנה של כל בצק אחר שאתם מכירים, הן כמעט הפוכות מההוראות המקובלות שכמעט תמיד נגמרות ב" לשים היטב עד שהבצק אחיד, חלק וגמיש ונוח לעבודה" .

אז ההוראה הבסיסית בבצק הזה היא הפוכה: לא לשים את הבצק בכלל, ובעיקר דואגים שהבצק יהיה לא אחיד, כלומר, בכלל!

בואו ואסביר לכם: עקרונית שמים בקערה גדולה קמח, אבקת אפיה ומלח (או גם סוכר בגרסה המתוקה), המון חמאה קרה מגורדת בפומפיה, מערבבים בין כפות הידיים לקבלת פירורי בצק חמאתיים בגדלים שונים, מוסיפים מעט ריוויון קר (או חלב ושמנת מתוקה בגרסאות המתוקות) ורק מאחדים וכמו מדביקים את הפירורים אלה לאלה לגוש בצק לגמרי לא אחיד אבל מגובש. ביני לבין עצמי אני קורא לבצק הזה "חציבצק".

את זה מרדדים מעט למלבן, מיישרים את השוליים ומהדקים אותם עם כפות הידיים, מקפלים לשניים (אל תבהלו אם זה נסדק או נשבר. זה בסדר) , מקמחים מעט ומרדדים שוב למלבן בגובה של כ-2-3 ס"מ. קורצים ממנו עיגולים עם חותכן בקוטר של כ-4-5 ס"מ (ויש החותכים לריבועים או למשולשים), מברישים את החלק העליון בחלמון טרוף עם מעט חלב ואופים כעשרים דקות למאפה זהוב מעט שמתנפח יפה.

בהמשך תבוא גרסת הבסיס ועוד שדרוגים והצעות הגשה. אני נאלץ הפעם להעזר בקלישאה החבוטה שממש מתבקשת כאן – ראו הוזהרתם: זה מאפה ממכר, בעיקר אחרי שמגלים כמה קל ופשוט להכין אותו, ויעידו על כך בני משפחתי שכבר קרובים מאד לנקודה שבה הם מרימים קול צעקה מתחנן: "מספיק כבר עם הסקונס! מיצינו". עד לדבר הבא.

 

סקונס: מתכון בסיסי

מצרכים

4 כוסות קמח מנופה (חשוב לנפות)

4 כפיות אבקת אפיה

כפית מלח גס

200 גרם חמאה מלוחה, קפואה (כן, תקפיאו בפריזר שעה)

כוס וחצי ריוויון קר מאד

 

להברשה מעל

חלמון ביצה מעורבב עם 2 כפות חלב או שמנת מתוקה

 

איך מכינים

שמים בקערה גדולה את הקמח, המלח ואבקת האפיה ומערבבים. מגרדים את החמאה הקפואה בפומפייה גסה אל קערת הקמח. מערבבים ומשפשפים בין כפות הידיים עד לקבל תערובת פירורית יבשה. מוסיפים את הריוויון ומערבבים בעדינות -ממש לא לשים – עד שהגושים נדבקים וכמו מאוחדים למעין בצק שנראה לא גמור. אם צריך, מוסיפים עוד 3-4 כפות ריוויון לאיחוד סופי של פירורי הבצק.

מעבירים את הבצק מהקערה למשטח עבודה מקומח מעט. מהדקים את את הבצק היטב. לא לשים, מהדקים לבצק אסוף.

משטחים מעט עם כפות הידיים ומעצבים את הבצק תוך כדי כך למלבן. מקמחים מעט, ומרדדים לעובי של כ-2 ס"מ. מקמחים מעט ומקפלים את המלבן לשניים. מקמחים ומרדדים שוב למלבן בגובה של כ-2-3 ס"מ.

קורצים עיגולים עם חותכן או חותכים לריבועים של כ-4-5 ס"מ. את הבצק שנשאר מהחיתוך לעיגולים, אוספים שוב לבצק אחד, מרדדים שוב וקורצים עוד עיגולים.

מניחים את הסקונס על תבנית מרופדת נייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 220  מעלות כ-15 דקות עד שהם מזהיבים מעט.

מוצאים ומניחים להם להתקרר.

הם נשמרים היטב כמה ימים בקופסה אטומה. לא שיש סיכוי שהם ישארו כמה ימים, אבל לידיעתכם.

 

לגרסה מתוקה

כמו הגרסה המלוחה בשינויים קלים:

גם בגרסה המתוקה כדאי להשתמש בחמאה מלוחה, אבל תשמיטו את כפית המלח מהמתכון המלוח.

מוסיפים חצי כוס סוכר לתערובת הקמח.

במקום ריווין אפשר להשתמש בכוס חלב וחצי כוס שמנת מתוקה (או ההפך, תלוי במצפונכם) מעורבבים עם כפית תמצית וניל וקליפת תפוז מגורדת. אפשר להוסיף לתערובת גם חופן צימוקים.

כל השאר אותו הדבר.

תגישו עם חמאה למריחה וריבה. תענוג.

 

 

סקונס עם גבינה וגרגירי שומר (בצילום)

למכון הבסיסי מוסיפים כף גרגירי שומר ו-100 גרם גבינת פרמזן\אמנטל\צ'דר מגורדת.

מכינים באותו אופן בדיוק.

אפשר במקום גרגירי השומר להוסיף לתערובת 4 כפות תערובת של רוזמרין, תימין ומרווה קצוצים דק.

 

סקונס לימון ואוכמניות

למתכון הבסיסי המתוק מוסיפים לתערובת הקמח-חמאה גם 2 כפות קליפת לימון מגורדת ו-4\3 כוס אוכמניות קפואות.

מתערובת החלב-שמנת מורידים רבע כוס חלב ומוסיפים במקום רבע כוס מיץ לימון סחוט טרי.

מכינים בדיוק כמו במתכון הבסיסי המתוק.

 

הצעות הגשה לגרסאות המלוחות

את הסקונס חוצים לרוחבם לשניים.

מורחים עליהם שכבה נדיבה של קרם פרש (ל"גד" יש קרם פרש מצוין!) , 2-3 פרוסות דקיקות של מלפפון טרי בזוק במעט מלח גס ופרוסה נדיבה של סלמון מעושן.

נראה אתכם עומדים בזה.

 

סקונס עם אבוקדו וביצת עין

מצרכים

1 אבוקדו בשל, מעוך מעט

2 כפות מיץ לימון סחוט

מלח, פלפל גרוס

1 בצל ירוק קצוץ דק

מעט שבבי צ'ילי חריפים

ביצת עין

 

שמים על הסוקנס החצויים כף נדיבה מהאבוקדו ועליו את הביצה.

 

הצעות הגשה לגרסאות המתוקות

קרם פרש, פירות אדומים וסירופ מייפל

מצרכים

קרם פרש

תערובת פירות אדומים קפואים, מופשרים

3-4 כפות סירופ מייפל אמיתי

 

איך מכינים

  1. מסננים את הפירות האדומים במסננת מעל קערה. את הנוזלים האדומים מערבבים עם המייפל.
  2. מניחים על הסקונס החצויים כף גדושה של קרם פרש, עליה 2 כפות פירות אדומים ומעל לכל זולפים מרוטב המייפל האדום.

 

סקונס עם חמאת בוטנים ובננות מזוגגות

מצרכים

חצי כוס חמאת בוטנים חלקה

2 כפות דבש צלול או סירופ מייפל

2 בננות קלופות

4 כפות סוכר חום

 

איך מכינים

  1. מערבבים את חמאת הבוטנים עם הדבש או המייפל לתערובת אחידה.
  2. חוצים את הבננות לרוחבן וכל מחצית חוצים לאורכה.
  3. מפזרים על הצד החתוך של כל בננה שכבה דקה ואחידה של סוכר חום ומהדקים מעט. מחממים מחבת טפלון על להבה גבוהה. כשהמחבת חמה דייה, מניחים בה את הבננות החצויות עם צד הסוכר כלפי מטה. מחכים שתי דקות ומציצים מתחת לבננה אחת לראות אם היא כבר קרמלית ושחומה. אם כן, מוציאים לצלחת. אם לא, ממתינים עוד מעט ובודקים שוב.
  4. מורחים את הסקונס החצויים בתערובת חמאת הבוטנים, מניחים עליה מהבננות המזוגגות וזולפים מעל מעט דבש או סירופ מייפל.
  5. וכמובן אל תגבילו עצמכם לאפשרויות האלה בלבד.

תהנו.

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

ואם במתכונים בהשראה בריטית עסקינן, מה דעתכם על זה?

מאפה תירס עם בשר

הצטרפו לשיחה

  1. שלומית שרמן says:

    האם אפשר להחליף את הקמח לקמח ללא גלוטן?

    1. אהרוני Author says:

      היי שלומית,
      מעולם לא עבדתי עם קמח ללא גלוטן. אשמח לשמוע איך יצא לך.

  2. מושלם! כיף לעקוב אחרי המתכון ולקבל תוצאה טעימה ויפהפיה. תודה.

    1. אהרוני Author says:

      איזה כיף לשמוע!

      1. ומה אם אין ריוויון? אני מחפשת ריוויון במקררי העיר ואין! במה אפשר להחליף?

        1. אהרוני Author says:

          היי נעמי,
          אם אין רוויון השתמשי בכמות זהה של חלב.

  3. מה הנפח של כוס?

    1. אהרוני Author says:

      היי שי,
      בכל כוס קמח יש 140 גרם קמח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close