לחם סיר ללא לישה

אנחנו נמצאים על סיפו של פסח, והנה העת להפרד מהלחם עם מתכון אחד נהדר.

מעולם לא הרביתי באפיית לחמים בבית, כי למה לי? הרי ברדיוס קטן מאוד מסביבי יש כזה שפע של מאפים ולחמים. ובכל זאת, לפעמים נחה עליי הרוח ואני אופה לחם, ואם כבר אז שיהיה כזה שאי אפשר להשיג בחנויות. כזה הוא הלחם הנהדר של היום: הוא טעים, אוורירי, תפוח ועם קרום פריך. ובעיקר, הוא ממש קל להכנה. שימו לב: לא צריך ללוש אותו שעות או בכלל. פשוט מערבבים את החומרים בקערה עם כף עף או מרית כשלוש דקות עד שהם מתגבשים לבצק, אמנם בצק לא חתיכי ולא חלק, אבל ממש בצק. לתת לו לתפוח וזהו.

הקאץ' הקטן הוא שבשביל הלחם הזה צריך סיר כבד. לא אלומיניום ולא נירוסטה, אלא הסוג הכבד והעבה מאמייל או ממתכת.

את הסיר, עם המכסה, מחממים כחצי שעה בתנור בחום של 230 מעלות. רק אז, כשהסיר ממש לוהט, מוציאים אותו בזהירות מהתנור, מסירים את המכסה ומכניסים פנימה את כיכר הבצק כשהיא מונחת על נייר אפיה. מכסים במכסה ומכניסים לתנור החם לאפייה. בעצם יצרנו מעין תנור קטן שמולבש על הבצק ואופה אותו צמוד מאוד למקור החום. האדים שמשתחררים בסיר מהבצק הרטוב מתפיחים אותו יפה ונותנים לו קרום עבה ופריך.

לחם סיר ללא לישה
לחם סיר ללא לישה
צילום: שי נייבורג

שכנעתי?

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

 

מצרכים

600 גרם קמח שמרים (או קמח רגיל ו-2 כפיות שמרים יבשים)

2 כפיות סוכר

4\1 2 כוסות מים חמימים מעט

2 כפיות מלח

 

תוספות אפשריות

4 כפות עלי רוזמרין קצוצים

כף גרגירי קימל

עשר שיני שום קונפי מעוכות למחית (יחד עם רוזמרין קצוץ יוצא לחם נהדר במיוחד)

חצי כוס זיתים שחורים קצוצים

חצי כוס אגוזי מלך שבורים

 

איך מכינים

  1. שמים את הקמח, הסוכר והמים בקערה. מערבבים בכף עץ כדקה ומוסיפים את המלח (ואם מוסיפים אחת מהתוספות, אז זה הזמן).
  2. ממשיכים לערבב עם כף העץ עד שמתקבל בצק מגובש ללא קמח. הוא לא כל כך חתיכי וחלק אבל זה בסדר. הוא רק צריך להתגבש לבצק וזהו. בלי לישה ובלי כלום. הוא קצת רך ודביק וכך הוא אמור להיות. פזרו עליו מעט קמח, כסו בניילון נצמד ותנו לו לתפוח שעתיים-שלוש (אפשר גם לתת לו לתפוח לילה במקרר).
  3. אחרי שעתיים שלוש תראו שהוא תפוח יפה, יש עליו בועיות קטנות והוא די רוטט.
  4. הניחו נייר אפייה על משטח העבודה. פזרו עליו שכבה נדיבה של קמח וגרפו את הבצק על הנייר המקומח.
  5. לא למעוך אותו ולא ללוש אותו. שיישאר די רוטט ודי תפוח. אם יש לכם "קלף" זה הזמן להשתמש בו. אם לא, אז אם ידיים מקומחות היטב. מפזרים על הבצק מעט קמח, קצת מותחים ומאריכים אותו ומקפלים לשניים. ככה עוד פעמיים-שלוש. מותחים מעט, ומקפלים לשניים בעדינות ומבלי למעוך. צרים עם ידיים מקומחות  כדור, פחות או יותר, מניחים על זה קערה גדולה הפוכה ומניחים לזה לתפוח עוד כחצי שעה.
  6. בזמן שהבצק תופח מכניסים את הסיר לתנור שחומם מראש לחום של 230 מעלות.
  7. מוציאים את הסיר החם מהתנור, ובזהירות רבה כי הסיר ממש חם. מסירים בזהירות את המכסה.  אוספים בעדינות את שולי הנייר עם הבצק ומכניסים לסיר החם, עם הנייר. אם יש לכם סכין יפנית מצוין. אם לא קחו סכין ממש חדה ותעשו חתך בעומק של כסנטימטר על כיכר הבצק. פזרו מעט קמח מעל, כסו במכסה החם והכניסו לתנור לחצי שעה.
  8. אחרי חצי שעה הורידו את המכסה והמשיכו לאפות עוד כ-30 דקות עד שפני הלחם שחומים-זהובים יפה. שלפו את הלחם עם הנייר והניחו על רשת שיתקרר.
  9. תנו להתקרר כחצי שעה, שיישאר חמים מעט, ואז תחגגוג עם חמאה ושאר דברים טעימים.
לחם סיר ללא לישה
לחם סיר ללא לישה
צילום: שי נייבורג

ואני מציע לטבול את הלחם בעגבניות האלה:

עגבניות שרי של יום שישי (וכל מה שאפשר לעשות איתן)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close