לפת ממולאת בשר ובורגול

ירקות שורש הפכו בעשור האחרון ללהיט בקרב הבשלנים. המהפך כמעט הושלם. מירקות די זניחים, שעיקר שימושם היה למרק ברוב המקרים (וגם אז הם בושלו עד מוות עד שאיבדו את טעמם ואת מרקמם) הם הפכו לפתע לכוכבים של ממש. היום כבר מגישים אותם כשהם צלויים, מזוגגים או אפויים ומציגים לראווה טעמי ירק שורש עזים, מרקם ראוי ומראה מוצק ונאה. סוף סוף הם מיישרים קו עם שאר ירקות העולם כשווים בין שווים.

המהפך, כאמור, הושלם אך כמעט. כי עדיין יש שחקן אחד בקבוצה הזאת שנשאר קצת מאחור ועדיין לא זוכה לאור הזרקורים כמו שאר אחיו שגדלים מתחת לאדמה, ולא מעליה.

הלפת.

לבנה וחיווריינית, כשרק סומק ורדרד קל בלחייה, היא נמצאת בירכתי חנות הירקות בשל ביקוש מועט, כמו מבויישת, רק מחכה שנגאל אותה. וזה בדיוק מה שנעשה במתכון זה, שכן מדובר בירק טעים, עם מרקם צפוף ומוצק במיוחד, שעם קצת טיפול נכון ויחס אוהד מייצר מיני תבשילים נהדרים.

אחד הסימנים לטריותה של הלפת, מעבר למראה הרענן מבריק שלה הוא הצבע הירוק של הגבעולים שלה. למרות שהם חתוכים בדרך כלל, אפשר עדיין לראות מה צבעם ומצב טריותם של אלה. אני ממליץ לבחור את הלפתות הקטנות יותר, לא הענקיות שנוטות להיות סיביות.

המתכונים הבאים יעשו ללפת מקום של כבוד.

 

לפת ממולאת בשר ובורגול

מצרכים

10 לפתות בינוניות, טריות ומוצקות. לא קלופות.

חופן גרגירי רימון

 

למילוי

400 גרם בשר טחון

חצי כוס בורגול עבה מושרה במים

חצי בצל קצץ דק

2 שיני שום קצוצות

כוס כוסברה קצוצה דק

2 כפות שמן זית

מלח, פלפל גרוס

 

לרוטב

4 כפות שמן זית

3 כוסות מים או מרק צח

רבע כוס רכז רימונים

2 כפות סילאן

3 עלי דפנה

כ 10 גרגירי פלפל אנגלי

מלח, פלפל גרוס

מעט שבבי צ'ילי חריפים

 

איך מכינים

  1. חותכים ומסירים פרוסה דקיקה מבסיס הלפת, שתוכל לעמוד יציבה בסיר.
  2. חותכים ומסירים כרבע מהחלק העליון של הלפת, זה עם השפיץ (ה"מכסה" של הממולא). שומרים אותם בצד.
  3. חופרים בלפת גומה גדולה למילוי.
  4. מערבבים את כל חומרי המילוי לתערובת אחידה ומממלאים את כל הלפתות בתערובת כך שהיא תבלוט מעט מעל פני הלפתות.
  5. מערבבים את כל חומרי הרוטב לתערובת אחידה.
  6. שמים את הלפתות בצפיפות בסיר רחב ושטוח. את ה"מכסים" תוחבים אל בין הלפתות. יוצקים את הרוטב לסיר ככה שיגע ממש עד המילוי.
  7. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כשעה. מדי פעם יוצקים עם כף או מצקת קטנה מהנוזלים על המילוי. כשהלפתות רכות דיין, מכבים את האש.
  8. מעבירים לכלי הגשה. מניחים על כל לפת "מכסה" (אלה שהתבשלו בין הלפתות).
  9. יוצקים סביב מהרוטב ומפזרים מעל גרגירי רימון.

 

לפת צלויה עם דבש ושמן זית

מצרכים

5 לפתות בינוניות, טריות ומוצקות, קלופות

4 כפות שמן זית

כף דבש

3 כפות חומץ בלסמי

כף עלי תימין

רבע כוס מים

מלח, פלפל שחור גרוס

 

איך מכינים

  1. חותכים את הלפתות לאורכן לששה פלחים.
  2. שמים את הלפתות בתבנית חסינת חום. מוסיפים את כל שאר החומרים, מערבבים יפה כך שכל פלחי הלפת יהיו מצופים בתערובת.
  3. מכסים בנייר כסף מחורר פה ושם ואופים בחום של 180 מעלות כחצי שעה.
  4. מסירים את נייר הכסף , מערבבים בעדינות ואופים עוד כ-15 דקות עד שהלפתות מזוגגות ומבריקות.

 

מרק לפת

מצרכים

60 גרם חמאה

כף עלי תימין

2 בצלים פרוסים

3 שיני שום פרוסות

2 כרישה מנוקה, פרוסות דק

3 לפתות טריות ומוצקות, קלופות

2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות של כ-2 ס"מ

צרור פטרוזיליה קצוץ

3 עלי דפנה

מלח, פלפל גרוס

מעט אגוז מוסקט

 

להגשה: חופן גבינת אמנטל, או גרוייר, או צ'דר, או אחרת, מגורדת

 

איך מכינים

  1. חותכים את הלפת לאורכה לשמונה פלחים.
  2. שמים את החמאה בסיר וכשהיא מבעבעת מוסיפים אליה את הבצל, השום, הכרישה והתימין ומאדים כחמש דקות.
  3. מוסיפים את הלפת ותפוחי האדמה, מחצית מכמות הפטרוזיליה, מלח, פלפל ואגוז מוסקט, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כשעה.
  4. בודקים ומתקנים תיבול.
  5. לפני ההגשה מערבבים פנימה את שאר הפטרוזיליה ומפזרים מעל את הגבינה המגורדת.

 

גראטן של לפת

מצרכים

6 לפתות בינוניות טריות ומוצקות, קלופות

50 גרם חמאה

2 מיכלי שמנת מתוקה

מלח, פלפל גרוס

מעט אגוז מוסקט

כף עלי תימין

4\3 כוס גבינת פרמזן מגורדת

 

איך מכינים

  1. פורסים את הלפת לרוחבה לפרוסות דקות ככל האפשר. למי שיש מכשיר מנדולינה, זה הזמן להשתמש בו.
  2. מורחים כלי חסין חום בחמאה מניחים את פרוסות הלפת בכלי. מידי פעם מפזרים בין הפרוסות את עלי התימין וחצי כוס גבינת פרמזן.
  3. מערבבים את השמנת עם מלח, פלפל ואגוז מוסקט. יוצקים לאט אל הכלי ומניחים לשמנת לחלחל אל פרוסות הלפת. מפזרים מעל את שאר הגבינה.
  4. מכסים בנייר כסף ואופים בחום של 180 מעלות שעה.
  5. מסירים את נייר הכסף, ואופים עוד כחצי שעה עד שהחלק העליון שחום יפה.

 

תבשיל כדורי בשר עם לפת

מצרכים

לכדורי הבשר

750 גרם בשר טחון

1 בצל קטן קצוץ דק

2 שיני שום קצוצות דק

חצי פלפל ירוק חריף קצוץ דק

מלח, פלפל גרוס

2 ביצים

 

לתבשיל

4 כפות שמן זית

2 שיני שום פרוסות

1 בצל קצוץ גס

כף גרגירי כמון שלמים

5 כוסות מים

מלח, פלפל גרוס

4 לפתות בינוניות טריות ומוצקות, קלופות

רבע כוס מיץ לימון

חצי צרור שמיר קצוץ

חצי צרור כוסברה קצוצה

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

  1. מערבבים את כל חומרי כדורי הבשר לתערובת אחידה. צרים מהתערובת כדורים בקוטר של כ-4 ס"מ.
  2. חותכים את הלפתות לאורכן לששה פלחים.
  3. שמים את השמן בסיר רחב ושטוח וכשהוא חם מטגנים בו את השום, הבצל וגרגירי הכמון כשתי דקות.
  4. מוסיפים את הלפת, מטגנים כשתי דקות ואז מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את כל שאר החומרים למעט מיץ הלימון, טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מכניסים את כדורי הבשר לסיר, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כשעה.
  6. מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים ומגישים. עם אורז לבן, נניח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close