אפרסקים צלויים שאני אוהב במיוחד (כמה רעיונות)

אנחנו בעיצומה של תקופת מתכוני הקיץ. החום מסרב להרפות ומכה בנו ממושכות בלי להניד עפעף, וזה עוד לפני שהגענו לאוגוסט.

זו שעתם היפה של פירות הקיץ, ובעיקר הפירות הנשירים: אפרסקים, שזיפים ונקטרינות על גווניהם השונים.

הם נהדרים לכשעצמם, בכל הדרם וטריותם, וכמובן שהם עובדים נהדר בקינוחים ובמאפים. אבל הם מענגים מאוד גם כשהם מוצאים את דרכם למנות מלוחות, ובעיקר הם משתדכים נהדר עם גבינות למיניהן.

הדבר האהוב עלי בז'אנר הזה, ולזה מוקדש מתכון זה, הוא פירות שעוברים טיפול בסיסי של צליה בתנור חם. שני דברים עיקריים עושה הצלייה לפירות האלה והחשוב שבהם הוא שבזמן הצלייה הפרי מאבד חלק מהנוזלים שלו, מה שאומר שטעמיו נעשים מרוכזים ומתוקים יותר. במקרים מסוימים חלק מהסוכר שלהם נעשה קרמלי וכל העסק מקבל מתיקות מרוכזת ונהדרת. קחו בחשבון גם את העובדה שמוסיפים לכל הסיפור שחקני חיזוק משמעותיים כמו חמאה, מייפל או דבש , וניל ונתז לימון שמבלים עם הפרי בזמן הצליה ונספגים בו, ומעשירים את טעמיו עד בלי די.

הפעם, אפרסקים!

האפרסקים הצלויים, בעיקר אלה הלבנים שאותם אני מעדיף על אלה הצהובים, עוברים תהליך מופלא של צליה בתנור וטעמם משתבח פלאים כתוצאה ממנה. אפשר לאכול אותם כמו שהם, ישר מהתנור, בתוספת גלידה או קצפת למשל, או להגיש אותם ליד מגש גבינות מהזן החריף. הם נהדרים גם כחלק מסלט קייצי, כמו אלה שיבואו בהמשך.

לאלה מוקדש המדור היום: מתכון בסיסי ונהדר לאפרסקים צלויים שילווה במבחר מתכונים,  שמבוססים כולם על המתכון הבסיסי של האפרסקים הצלויים.

הנחיית יסוד:

אני מתחיל את צליית האפרסקים כשצידם החתוך כלפי מטה והם משכשכים בזמן הזה בתערובת התיבול,] וכך הם נספגים היטב בתערובת ומתרככים בה מעט. רק בחצי הדרך אני הופך אותם עם הצד החתוך והספוג בטעמים כלפי מעלה ונותן לחצאי האפרסקים את ההשחמה הקרמלית הנהדרת בסופה.

אני מפציר בכם לבחור אפרסקים קשים, אך לא מידי, על סף הבשלה. אלה יהיו נהדרים, רכים במידה, אך עדיין מוצקים ונעימים לנגיסה.

 

אפרסקים צלויים

מצרכים

6 אפרסקים גדולים, מוצקים, חצויים לאורכם ומגולענים

60 גרם חמאה מומסת

רבע כוס סירופ מייפל אמיתי, או דבש

מיץ סחוט מלימון אחד

2 מקלות וניל חצויים או 2 כפיות תמצית וניל

 

איך מכינים

  1. מערבבים בתבנית גדולה את החמאה, מייפל\דבש, מיץ הלימון ומקלות הוניל.
  2. מניחים את האפרסקים עם הצד החתוך כלפי מטה ומכסים בנייר כסף.
  3. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 190 מעלות ל-20 דקות.
  4. מוצאים את התבנית מהתנור, מסירים וזורקים את נייר הכסף. הופכים את האפרסקים, הפעם עם הצד החתוך כלפי מעלה.
  5. מחזירים לתנור לעוד כ-20 דקות, עד ששולי האפרסקים חרוכים קלות והאפרסקים רכים מעט אך לא מידי.

אפשר ואף כדאי להגיש אותם כשהם חמימים ועליהם נמס לו כדור גדילת וניל משובחת או כף נדיבה של קצפת. זרזיף של רוטב שוקולד מעל הוא אמנם כבר הגזמה פרועה, אבל לחלוטין די מתבקשת.

צלם: ישראל אהרוני

 

סלט קייצי של אפרסקים צלויים, עגבניות וגבינת פטה

מצרכים

6 חצאי אפרסקים צלויים

6 עגבניות בשלות (נסו את עגבניות "מגי". הן נהדרות)

12 עגבניות שרי חצויות

1 בצל סגו קטן פרוס דק

חופן עלי בזיליקום שלמים טריים

100 גרם גבינה בולגרית טובה, מפוררת

 

לויניגרט

5 כפות שמן זית

2 כפות חומץ שרי או יין אדום

כף חומץ בלסמי

2 כפיות דבש

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

  1. חותכים את האפרסקים הצלויים לרבעים.
  2. חותכים את העגבניות לאורכן לששה פלחים.
  3. שמים בקערה את העגבניות, ההבצל, אפרסקים והבזיליקום.
  4. מערבבים את חומרי הרוטב לתערובת אחידה.
  5. יוצקים את הרוטב אל הקערה ומערבבים בעדינות.
  6. מפזרים מעל את הגבינה המפוררת ומגישים.

 

סלט של עלים ירוקים, אפרסקים צלויים וגבינה כחולה

מצרכים

2-3 סוגים של עלי סלט, רעננים ופריכים

8 חצאי אפרסקים צלויים

חצי בצל סגול פרוס דק

150 גרם גבינה כחולה

חצי כוס אגוזי מלך שבורים

 

לויניגרט

3 כפות שמן זית

כף מיונז

כפית חרדל דיז'ון

2 כפות חומץ בלסמי

1 כף סירופ מייפל

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

  1. שמים את עלי הסלט והבצל בקערה.
  2. מערבבים את חומרי הרוטב לתערובת אחידה.
  3. יוצקים את הרוטב לסלט ומערבבים בעדינות, לא למעוך את עלי הסלט.
  4. לוקחים ארבע צלחות הגשה. מניחים ערימת סלט על כל צלחת. מניחים ליד הסלט שני חצאי אפרסקים צלויים.
  5. מפזרים על כל צלחת מעט גבינה כחולה מפוררת ואגוזים שבורים.

 

גבינת חלומי עם אפרסקים צלויים

מצרכים

8 פרוסות גבינת חלומי, בעובי של כמעט סנטימטר הפרוסה

8 חצאי אפרסקים צלויים

שמן זית למריחה

2 כפות עלי תימין

פלפל שחור גרוס

3 כפות חומץ בלסמי

3 כפות שמן זית

חצי כוס צנוברים קלויים

חופן עלי רוקט

 

איך מכינים

  1. מורחים את פרוסות הגבינה בשמן זית משני הצדדים ומפזרים עליהם עלי תימין ופלפל שחור גרוס.
  2. משמנים מחבת טפלון במעט שמן זית ומחממים היטב. כשהמחבת חמה מאוד מניחים בה את הגבינה לצריבה של כ-2-3 דקות מכל צד, עד שהן שחומות.
  3. מניחים על ארבע צלחות שתי פרוסות גבינה צרובות, ועל כל אחת מניחים חצי אפרסק צלוי. מטפטפים מעל חומץ בלסמי ושמן זית, מפזרים מעלך מעט עלי רוקט וצנוברים קלויים.

הכנתם? תייגו אותי באינסטגרם.

והנה לכם מתכון קיצי ופירותי נוסף:

מרק פירות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close