עוף בלימון

כבר אמרו חכמינו ש"לימון מוסיף המון", אמרו – וגם צדקו. הוא באמת פרי פלאי הלימון הזה, שכן תוספת ממנו למיני מאכלים שונים, מתוקים ומלוחים כאחד, עושה בהם פלאים וצובעת אותם באותה חמיצות נהדרת מגובה בבושם לימוני הדרי שאופף את התבשיל בזכותו של הלימון, שאכן מוסיף המון. וזה עוד לפני שדיברנו על קליפת הלימון המגורדת שכבר שנים רבות אני מגרד בפומפיה דקה לכל תבשיל לימוני שאני מכין, מה שנותן אקסטרה בושם לימוני נהדר לאותם תבשילים.

וזה לא שאני מגלה את אמריקה בעניין הזה. מטבחי העולם הרבים גילו את זה הרבה לפניי ולימון מככב באינספור מנות סביב העולם, כל מקום וגירסתו הוא לנושא.

אז בואו נדבר רגע על העופות שלנו. הבה נודה, טעימים במיוחד הם לא. הייתי אומר אפילו די אנמיים בטעם, מה שדורש תיבול וטיפול נכון בהם, כדי להפיק מהם טעם עשיר כמה שיותר. לימון עושה עבודה נהדרת בדיוק בהקשר הזה, כאמור, גם המיץ וגם הקליפה הם בסיס תיבול נהדר לעוף בשל כל התכונות שהוזכרו קודם. יחד עם תבלינים נוספים ובישול נכון תתקבלנה מנות עוף טעימות כפי שידגימו המתכונים הבאים, למרות העוף ולא בזכותו.

 

עוף בלימון בנוסח סיני (בצילום)

מצרכים

2 חזות עוף שלמים

 

למשרה

חלבון ביצה

2 כפות רוטב סויה

2 כפות יין אורז

פלפל שחור גרוס

 

לציפוי

כוס קורנפלור

 

לרוטב

2 כפות שמן

כף ג'ינג'ר קצוץ טרי

2 שיני שום קצוצות דק

2 וחצי כפות סוכר חום דמררה

כוס מרק עוף מח או מים

2 כפות רוטב סויה

שליש כוס מיץ לימון

קליפה מגורדת מלימון אחד

כפית שמן שומשום

כפית וחצי קורנפלור מדוללת במעט מים קרים

 

עוד צריך

שלושה בצלים ירוקים קצוצים דק

 

איך מכינים

  1. חותכים את חזה העוף לקוביות של כ-2 ס"מ ושמים בקערה. מוסיפים לקערה חלבון ביצה, סויה ויין אורז ומפלפלים מעט. מערבבים היטב ומניחים לשעה.
  2. מערבבים בקערית את המים או המרק, רוטב הסויה וקליפת הלימון.
  3. שמים את הקורנפלור בכלי רחב ושטוח ושמים עליו את קוביות חזה העוף עם הנוזלים שבקערה. מערבבים ומצפים את קוביות העוף עם הקורנפלור והנוזלים. הציפוי די עבה ורב קמטים וקפלים קטנים.
  4. מטגנים שליש כמות בכל פעם עד שהציפוי מזהיב מעט כשלוש ארבע דקות, מוצאים ומסננים.
  5. שמים בסיר רחב ושטוח או ווק 2 כפות שמן. כשהוא חם מטגנים בו את השום והג'ינג'ר כדקה.
  6. מוסיפים את המרק והסויה, מביאים לרתיחה ומבשלים 2 דקות. רק אז מוסיפים את מיץ הלימון, מרתיחים רגע, ומוסיפים את הקורנפלור בהדרגה עד שהרוטב מסמיך מעט.
  7. מחזירים את קוביות העוף הזהובות לרוטב ומבשלים יחד דקה תוך עירבוב.
  8. מעבירים לצלחת הגשה גדולה, מפזרים בצל ירוק קצוץ ומגישים עם אורז לבן.

 

חזה עוף בלימון, חרדל ודבש

מצרכים

2 חזות עוף שלמים, מנוקים מגידים ושומן

מלח, פלפל גרוס

6 עלי מרווה שלמים

4 כפות שמן זית

רבע כוס מיץ לימון סחוט טרי

3 כפות מים

קליפה מגורדת מלימון אחד

כף דבש

2 כפיות חרדל דיז'ון חלק

4 כפות עירית קצוצה דק

 

איך מכינים

  1. בצד אחד של חזות העוף חורצים חריצים אלכסוניים בעומק של כסנטימטר ובמרחק של סנטימטר אחד מהשני. ממליחים ומפלפלים את חזות העוף משני צידיהם. על הצד הלא חרוץ מדביקים 3 עלי מרווה על כל חזה עוף.
  2. מערבבים בקערית את מיץ וקליפת הלימון, המים, החרדל והדבש לתערובת אחידה.
  3. שמים את שמן הזית במחבת רחבה וכשהוא חם מוסיפים את חזות העוף. מטגנים ראשית את הצד שבו מודבקים עלי המרווה. צורבים את הצד הזה כארבע דקות, עד שהוא שחום יפה.
  4. הופכים עם מלקחיים על הצד עם החריצים וצורבים עוד כשלוש דקות, עד שגם הוא שחום יפה.
  5. מוסיפים את הקערית עם תערובת הלימון למחבת. מטלטלים את המחבת שהנוזלים יכנסו אל מתחת לחזה העוף (ויחדרו אל החריצים באותה הזדמנות). אחרי כדקה הופכים אתת חזות העוף ומטלטלים שוב עד שרוב הנוזלים התאדו.
  6. מוציאים מהמחבת ופורסים את חזות העוף לפרוסות אלכסוניות בעובי של חצי ס"מ.
  7. הם טעימים כמו שהם, כחלק מסלט נניח, שלא לומר בכריך. הם טעימים חמים או קרים.

 

כרעיים צלויות של עוף עם לימון ועשבי תיבול

מצרכים

4 כרעיים חצויות של עוף

2 לימונים שלמים עם קליפה דקה

חצי כוס מיץ לימון

קליפת לימון מגורדת

רבע כוס שמן זית

2 כפות עלי רוזמרין קצוצים

2 כפות תימין

4 עלי מרווה קצוצים

4 שיני שום קצוצות

1 בצל סגול קלוף

חצי קג תפוחי אדמה קטנים, חצויים לאורכם

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

  1. מערבבים את מיץ וקליפת הלימון עם שמן הזית, השום, התימין, הרוזמרין והמרווה.
  2. חותכים את שני הלימונים לאורכם לששה פלחים.
  3. חותכים את הבצל לאורכו לשמונה פלחים.
  4. שמים את העוף בתבנית חסינת חום יחד עם תפוחי האדמה, הבצל והלימונים. יוצקים את תערובת  הנוזלים ומערבבים יפה שכל החומרים יצפו את המרכיבים. ממליחים ומפלפלים. מכסים בנייר כסף.
  5. אופים בחום של 180 מעלות כחצי שעה. מסירים את נייר הכסף, משקים את פני העוף בתערובת וממשיכים לצלות בלי נייר הכסף עד כעשרים-שלושים דקות עד שהעוף שחום יפה.

 

קציצות עוף לימוניות

מצרכים

1 ק"ג פרגיות טחונות

1 בצל סגול גדול חתוך לרבעים

4 שיני שום

1 פלפל אדום חריף

צרור כוסברה

מיץ וקליפה מלימון אחד

2 כפות שמן זית

4 עלי מרווה

מלח, פלפל גרוס

כף קונפלור

 

לרוטב

3 כפות שמן זית

2 שיני שום קצוצות

מיץ מלימון אחד

חצי כוס כוסברה קצוצה,

מלח, פלפל גרוס

6 עגבניות בשלות קלופות, קצוצות

מיץ וקליפה מלימון אחד

מלח, פלפל גרוס

 

איך מכינים

  1. שמים במעבד מזון את הבצל, השום, הפלפל החריף, המרווה והכוסברה. מרסקים לתערובת פירורית.
  2. מערבבים את כל חומרי הקציצות לתערובת אחידה. צרים מהתערובת קציצות עגולות ושטוחות מעט. מניחים על מגש, מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר לשעה.
  3. שמים במחבת טפלון רחבה שמן זית בגובה של כחצי ס"מ וכשהוא חם מטגנים את הקציצות כשלוש דקות מכל צד עד שהן שחומות מעט. מוציאים מהמחבת ומניחים בצד.
  4. משאירים מעט שמן במחבת ומטגנים בו את השום כדקה. מוסיפים את העגבניות , המלח והפלפל ומטגנים יחד כשלוש דקות. מוסיפים מיץ וקליפת לימון ומבשלים רגע.
  5. מוסיפים את הקציצות, מערבבים יחד שלוש ארבע דקות, מוסיפים את הכוסברה ומערבבים דקה נוספת.

הצטרפו לשיחה

  1. ראשית תודה על המתכונים המעולים
    אך מה עושה מי שאין לה יין אורז או יין בכלל?

    1. אהרוני Author says:

      היי נגה,
      אפשר פשוט לוותר על היין ולהוסיף קצת מים במקום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close
Close